La campanya de la Renda 2017 va arrencar el passat 4 d'abril, però si encara no has presentat la declaració ets a temps de repassar tots els casos en què pots desgravar una pessigada que agrairàs en comprovar el resultat final.

Molts contribuents desconeixen tots els casos que permeten deduccions, com succeeix amb les assegurances de la llar quan estan vinculades a una hipoteca.

De forma general, l'assegurança de llar no és obligatoria. Però quan compràvem un habitatge mitjançant una hipoteca estem obligats per llei a contractar una assegurança, almenys una de bàsica que cobreixi els desperfectes per incendi, tot i que habitualment, juntament amb aquesta cobertura se n'hi solen afegir d'altres.

Només en aquests casos, els de les assegurances de la llar vinculats a una hipoteca, ens podrem desgravar la quantitat, que, en tot cas, serà únicament la part proporcional a la cobertura obligatòria d'incendis.

Però hem de tenir en compte un detall més. Aquesta deducció s'inclou en la renda dins l'apartat de desgravació per adquisició d'habitatge habitual, i deixa fora d'aquesta possibilitat als qui hagin comprat la casa després de 2013, quan va desaparèixer aquesta figura, que només persisteix per als que la van adquirir abans.

Així doncs, aquesta quantitat se sumarà a la resta de despeses per l'adquisició d'habitatge, que desgrava fins a un 15% amb un màxim de 9.040 euros.

Aquests detalls fan que sigui important calcular bé la quantitat, i molt recomanable posseir un comprovant de l'asseguradora que reflecteixi quina és la quantitat que correspon a la cobertura d'incendis de la pòlissa de l'assegurança de llar.

No necessàriament amb el banc de la hipoteca

També ha de quedar clar que l'assegurança no necessàriament ha de ser contractada amb el banc amb el qual hem signat la hipoteca. De fet, amb l'última Directiva Europea d'hipoteques els bancs tenen prohibit per llei vincular una hipoteca a la contractació d'una assegurança de llar.

El que poden fer les entitats és oferir rebaixes en la quota del diferencial si es contracten aquest tipus d'assegurances amb ells. Tant si és aquesta la fórmula triada pel client com si se subscriu la pòlissa amb una altra entitat, el contribuent mantindrà el dret a desgravar la part proporcional de la cobertura d'incendis de l'assegurança de la llar.