La campanya de la declaració de la renda 2017/2018 va començar el dimecres 4 d'abril. La nova aplicació informàtica per a dispositius mòbils i un nou servei d'atenció telefònica, el pla 'Li truquem', són algunes de les novetats d'enguany. Aquí repassem aquests i altres punts clau per no perdre't en la confecció de la declaració.

Dates de la campanya i pla 'Li truquem'

La campanya de la declaració de la renda 2017/2018 es perllongarà fins al 2 de juliol, amb la novetat que des del dimecres 4 d'abril ja es pot sol·licitar cita prèvia per rebre ajuda telefònica -no la cita prèvia d'atenció assistencial ordinària. És el pla 'Li truquem' pel qual s'acorda data i hora amb l'Agència Tributària, que serà qui es posi en contacte amb el contribuent.

El tràmit per concertar la cita es pot fer a través de l'Agència Tributària o trucant als números de telèfon automàtics 901 12 12 24 i 91.535 73 26 i els d'atenció personal 901 22 33 44 i 91 553 00 71. Per rebre aquesta ajuda serà necessari haver obtingut abans el número de referència a través del servei RENØ. Si no voleu utilitzar aquest pla, sinó que l'Agència Tributària confeccioni i presenti la declaració en la mateixa trucada, els telèfons a utilitzar des del dimecres 4 d'abril són 901 200 345 i 91.535 68 13 (de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores).

A més, també es poden sol·licitar, obtenir i confirmar els esborranys, així com presentar la declaració a través de la nova 'app'.

A partir del 8 de maig es podrà demanar cita prèvia per a ajuda en oficines i el 27 de juny serà l'últim dia per als que vulguin domiciliar el resultat de la declaració. Aquest any, en caure el 30 de juny en dissabte, la campanya es tanca el següent dia hàbil, el 2 de juliol.

En què consisteix la nova 'app'?

L'aplicació de l'Agència Tributària que permet consultar les dades fiscals de la declaració de la renda i administrar els tràmits per elaborar-la i presentar-la està a punt des del passat 15 de març. Es tracta d'una 'app' per a telèfons mòbils i tauletes que busca simplificar totes les gestions dels contribuents i que està disponible de forma gratuïta a iOS i Android en català, castellà, gallec i valencià. Cal registrar-se prèviament en el sistema Cl @ veu PIN que atorgarà un número de referència.

Com demanar cita prèvia?

  1. La campanya de la declaració de la renda arrencava el 4 d'abril per a la presentació per Internet i via telefònica, però no serà fins al 8 de maig quan s'obri el termini per demanar cita prèvia de cares a realitzar els tràmits amb l'ajuda dels tècnics i el personal de l'Agència Tributària. Dos dies després, a partir del 10 de maig, es començaran a atendre aquestes cites a les oficines i delegacions d'Hisenda.

Hi ha diferents vies per demanar cita prèvia: mitjançant la pàgina web de l'Agència Tributària, l'esmentada 'app' i els números de telèfon 901 22 33 44 i 91 553 00 71 (de dilluns a divendres, de 9 a 19h).

Qui està obligat a declarar?

Amb caràcter general, totes les persones físiques estan obligades a presentar la declaració, excepte persones que, com recorda l'Agència Tributària, hagin rebut "exclusivament" rendes procedents de:

-Rendiments del treball personal, iguals o inferiors a 22.000 euros anuals sempre que procedeixin d'un mateix pagador.

-Rendiments del capital mobiliari i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte, amb el límit conjunt de 1.600 euros anuals.

-rendes immobiliàries imputades, rendiments de lletres del tresor i subvencions per a adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb límit conjunt de 1.000 euros anuals.

Sol·licitar i confirmar l'esborrany

L'esborrany és un dels tràmits més demandats pels contribuents. Es pot fer a través de l'aplicació 'Agència Tributària', el programa Renda web - que permet confeccionar i presentar la declaració a través d'Internet-, a més dels telèfons 901 200 345 i 901 12 12 24. Per emprar 'Renta Web' cal disposar del certificat electrònic, la clau PIN24H i el número de referència, que s'obté a partir de la casella 450. També és possible efectuar els tràmits a les oficines de l'Agència Tributària des del 10 de maig.

Quan torna Hisenda els diners?

Si la declaració resulta a tornar, Hisenda no sol trigar, en general, més d'un mes en ingressar l'import, sent moltes vegades un termini més breu. Al contrari, si la declaració ens surt a pagar a Hisenda, podrem fer l'abonament mitjançant un únic pagament o mitjançant el pagament fraccionat.