CaixaBank va assolir en el primer trimestre de l'any un benefici net de 704 milions d'euros, un 74,7% més que el 2017. CaixaBank va presentar ahir a València, on des d'octubre té la seva seu social, els resultats del primer trimestre, que han vingut impulsats per l'augment dels ingressos bàsics del negoci bancari, que arriben als 2.008 milions (+6,5%); la reducció de les dotacions, que totalitzen 191 milions (-44%) i els més grans ingressos de participades (271 milions).

Els comptes del primer trimestre recullen també la incorporació del portuguès BPI, que contribueix als resultats del grup amb 40 milions d'euros -169 milions si es té en compte l'aportació de les seves participades-, i la contenció de costos.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va destacar també que el grup ha millorat la rendibilitat fins al 9,8%, alhora que ha reduït la taxa de morositat, que se situa en el 5,8%, gairebé un punt menys que fa un any, i ha reforçat la posició de liquiditat i solvència, amb uns actius líquids de 73.200 milions d'euros i una ràtio de capital total del 16,3%.

Alerta amb els tipus d'interès

D'una altra banda, i davant la possibilitat que els tipus d'interès tornin a pujar progressivament a mitjans de l'any vinent, Gonzalo Gortázar va llançar un al·legat a favor de la constitució d'hipoteques a tipus fix, una opció que considera «prudent» davant possibles escenaris de futur.

L'entitat, va dir, està fent «un esforç per convèncer» els seus clients que s'endeutin a tipus fix, sobretot si destinaran un percentatge important dels seus ingressos mensuals a la compra d'un habitatge i no tenen flexibilitat per fer front a una eventual pujada de tipus.

«Ens hem d'enfocar a assegurar-nos que qui contracta una hipoteca variable sap molt bé del risc que els tipus pugin», va afirmar el directiu, que va destacar que el 60% de la producció hipotecària de CaixaBank ja és a tipus fix.

El banc que presideix Jordi Gual preveu presentar al novembre el seu nou pla estratègic per al període 2019-2021, un full de ruta, va avançar Gortázar, que no presentarà grans canvis ni grans tombs i que seguirà una línia continuista amb allò realitzat els últims anys.