La UGT denuncia que la problemàtica dels falsos autònoms a la indústria càrnia de la demarcació va a més. El sindicat va afirmar ahir que les càrnies gironines concentren fins a 1.600 falsos autònoms. De mitjana, són un de cada quatre treballadors que té el sector. Es tracta d´empleats a qui generalment, per aconseguir feina, se´ls obliga a donar-se d´alta en una cooperativa que, a l´hora de la veritat, no compleix la llei. La UGT va criticar que aquests treballadors arriben a cobrar fins a la meitat del salari que percep un treballador contractat directament per l´empresa i que, a més, se´ls obliga a treballar més hores.

Per fer aflorar aquests fraus, el sindicat ha engegat una ofensiva arreu de la demarcació amb el suport dels seus delegats. Van reclamar que la Generalitat convoqui una taula de negociació amb les patronals, però com que això no arriba, la UGT va assegurar que no els queda cap altra sortida que portar els casos davant la Inspecció de Treball. A les comarques gironines, la UGT ja va aconseguir que Treball proposés sancionar amb 800.000 euros la càrnia Terfrisa de Vilamalla. Més de la meitat de la plantilla -175 dels 269 treballadors- eren falsos autònoms.

«No volem sancions milionàries, sinó que es compleixi la llei», va explicar la secretària del sector d´Alimentació de la UGT-FICA a Catalunya, Alícia Buil. «Es tracta d´una pràctica estesa i fraudulenta», va lamentar la secretària de Formació i Igualtat de la UGT-FICA a Catalunya, Ester Espigares. Sovint, a aquests empleats se´ls obliga a donar-se d´alta en una cooperativa, i a fer-se autònoms per entrar-hi, si volen treballar en una càrnia. Però un cop a dins, les condicions laborals els venen imposades.

La UGT critica que els falsos autònoms arriben a cobrar fins a la meitat del salari que percep un treballador que forma part de la plantilla. Entre d´altres, perquè han de pagar-se les eines de treball (els ganivets) i són ells qui s´han de donar d´alta a la Seguretat Social. «A més, arriben a treballar un 25% més de jornada i tenen pitjors condicions pel que fa a prevenció de riscos laborals», va concretar Espigares.

El sindicat subratlla que, tot i que les càrnies poden contractar a través de cooperatives, allò que falla és la manera com aquestes últimes funcionen. De fet, Buil calcula que arreu de Catalunya, només «el 10%» de la quarantena de cooperatives que hi ha donades d´alta «compleixen la llei».

Taula de negociació

El sindicat va informar que, ara fa un any i mig, la Generalitat va modificar la Llei de Cooperatives. I que entre d´altres, les que hi ha a Catalunya estan obligades «com a mínim» a aplicar el conveni del sector on treballen (en aquest cas, el carni), equiparar sous amb els de la plantilla, publicar els seus estatuts o celebrar assemblees amb els socis.

«Quan veiem que això no passa i que els falsos autònoms cobren molt menys d´allò que hauria de ser, ens trobem davant d´un frau», subratlla Alícia Buil. Per això, fa temps que el sindicat UGT reclama a la Generalitat que convoqui una taula de negociació amb la patronal per tractar la problemàtica. La reunió, però, no arriba. «Ens trobem que a l´altra banda no s´hi vol asseure ningú», va criticar el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas.