11 de maig de 2018
11.05.2018

El preu dels carburants escala a màxims amb el petroli en rècord

El litre de gasolina s'ha situat en els 1,286 euros, tocant preus que no es veien des de juliol de fa tres anys · El gasoil repunta fins a tocar els 1,19 euros, un nou preu màxim des de juny de 2015

11.05.2018 | 08:28
El carburant està en preus de nivells de 2015.

El preu mitjà del litre de gasolina i de gasoil ha encadenat aquesta setmana la seva sisena pujada consecutiva per escalar a nous màxims des de l'estiu de 2015, amb el preu del barril de petroli en nivells rècord des de 2014.

En concret, el litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 1,286 euros, després d'encarir-se un 0,54%, marcant un nou màxim anual i tocant preus que no es veien des de finals de juliol de 2015, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE).

Per la seva banda, el litre de gasoil ha repuntat aquesta setmana un 0,59%, fins a tocar els 1,19 euros, un nou preu màxim des de juny de fa tres anys.

D'aquesta manera, els preus dels carburants prossegueixen l'espiral alcista en què van entrar des de finals del passat mes de març, aguditzada en les últimes setmanes per les tensions geopolítiques que han portat al petroli a una escalada imparable.

La decisió que va anunciar aquest dimarts del president dels Estats Units, Donald Trump, que el seu país es retira de l'acord nuclear signat en 2015 amb Iran, no ha fet en els últims dies més que disparar encara més el preu del cru, fins a situar-ho per sobre dels 77 dòlars.

El preu del barril de petroli Brent, de referència per a Europa, cotitzava aquest dijous a 77,69 dòlars, mentre que el barril de cru Texas s'intercanviava a més de 71,63 dòlars.

Omplir el dipòsit, 2,4 euros més car

Així, als actuals preus, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina supera els 70,7 euros, la qual cosa suposa uns 2,4 euros més pel que fa a principis d'aquest any.

Per al cas del gasoil, omplir un dipòsit de 55 litres suposa per al consumidor 65,45 euros, també uns 2,4 euros pel que fa a principis de gener.

El govern, «vigilant»

Aquesta setmana, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ja va assegurar que el Govern estarà «vigilant» amb els marges de comercialització dels carburants davant l'episodi actual de repunt en els preus del petroli.

Nadal va subratllar que l'Executiu romandrà «vigilant» referent a això, ja que quan «hi ha tensió de preus volem que reflecteixin el veritable cost del barril i no altres coses».

La gasolina és més barata a Espanya que en la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de combustible Euro-Super 95 se situa en 1,419 euros i 1,461 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,315 euros en la mitjana de la UE i 1,316 euros en l'eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana de la comunitat europea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook