CCOO i UGT van convocar una mobilització per reivindicar millores en les polítiques de defensa de la negociació col·lectiva i convenis que garanteixin la recuperació del poder adquisitiu dels salaris.

Membres dels sindicats dels sectors de la indústria del metall, tèxtil, químic o de la sanitat, educació, comerç, construcció o hostaleria, entre d'altres, es van manifestar ahir matí davant de la seu de FOEG a Girona. També se'n van veure d'altres amb reivindicacions més concretes sobre convenis sectorials.

Les mobilitzacions també estaven convocades a altres ciutats de Catalunya, així com de l'Estat espanyol. A Barcelona, la protesta va constar de tres concentracions en diferents punts de la ciutat, amb diversos sectors i empreses, que posteriorment es van convertir en columnes que van anar en manifestació fins a la patronal Foment del Treball.

A Barcelona, membres de 25 seccions sindicals de CCOO i UGT, segons els organitzadors, es van manifestar a la Via Laietana fins a la seu de la patronal de les grans empreses.

Amenaça de vaga general

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, van avisar que si es manté el «bloqueig» de les patronals en la negociació col·lectiva aniran a la «vaga general» després de l'estiu. Pacheco va concretar que hi haurà una «mobilització creixent» i va alertar de noves protestes durant el mes de juny si no es desbloqueja la negociació.

Ros es va queixar que està sent «impossible arribar a acords amb les patronals catalanes i espanyoles» en matèria salarial i va alertar que «si no hi ha acord general, anirem a un conflicte general».

El líder de la UGT a Catalunya va afirmar que «ara toca un increment salarial» i va argumentar que les empreses no tenen excusa per oposar-s'hi perquè ja tenen beneficis, a diferència del que passava fa «dos o tres anys».

El líder de CCOO va reclamar un augment salarial de com a «mínim» el 3% i va afirmar que l'objectiu és «sumar totes les lluites de caràcter social» i «fer la confluència necessària» perquè les patronals traslladin la riquesa als salaris en els convenis col·lectius.

A Madrid els dos sindicats majoritaris es van concentrar enfront de la seu de la CEOE i Cepyme en el marc de la celebració d'una «jornada de lluita».

Tant per a l'organització que lidera Pepe Álvarez com la que lidera Unai Sordo és «inadmissible» la posició que mantenen les organitzacions empresarials en la negociació per a la renovació de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), no només amb relació a l'increment salarial, la jornada laboral i l'ocupació, sinó també sobre la pròpia essència i funcions que ha de complir l'acord.