La Comissió Europea va llançar ahir un paquet de mesures que tenen l'objectiu de reduir la producció de plàstics en el bloc comunitari, entre les quals va plantejar prohibir productes com bastonets, coberts, i palletes per beure que estan fabricats amb aquest material i que estan pensats per a un únic ús.

El conjunt de mesures proposades per Brussel·les se centra en els deu productes de plàstic d'un sol ús que són trobats en les platges i en els mars europeus, així com en diferents aparells de pesca. Tots aquests materials representen el 70% de totes les escombraries marina, segons l'Executiu comunitari.

L'objectiu del paquet d'iniciatives, per tant, és reduir a la meitat les deixalles d'aquests productes amb l'objectiu d'evitar danys sobre el medi ambient que suposarien uns costos de 230.000 milions d'euros en 2030 i l'emissió de 3,4 milions de tones equivalents de diòxid de carboni (CO2) aquest mateix any.

Només amb material sostenible

En primer lloc, la Comissió Europea proposa prohibir certs productes de plàstic per als quals ha alternatives «disponibles i accessibles econòmicament». Aquesta prohibició s'aplicarà a bastonets, coberteria, plats, palletes per beure, agitadors de begudes i varetes de globus, que hauran de ser fabricats «exclusivament» amb materials sostenibles.

«No vull que s'entengui malament. Aquests productes no desapareixeran, només es fabriquessin amb altres materials», va explicar en una roda de premsa el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

A més, els envasos per a begudes de plàstic només estaran permesos si el disseny permet que les tapes i taps segueixen adherits a la resta del producte. Brussel·les també planteja obligar els Estats membres a recol·lectar el 90% de les begudes de plàstic.

Brussel·les demana als socis comunitaris que redueixin l'ús de gots i recipients de menjar de plàstic a través de la introducció d'objectius nacionals, garantint la disponibilitat de productes alternatius en els punts de vista o assegurant que no es reparteixen gratis aquests productes.

El paquet de mesures també proposa que els fabricants d'aquests productes ajudin a cobrir part de les despeses de gestió i neteja de deixalles, així com participar en les campanyes de conscienciació sobre l'ús de paquets i bosses de menjar, gots i ampolles de plàstic, burilles de cigars, tovalloletes humides, globus i bosses de plàstic. L'Executiu comunitari també proposa introduir nous requisits d'etiquetatge de tovalloletes humides i altres productes sanitaris per informar els consumidors del seu impacte.