L'INE va confirmar que el primer trimestre d'aquest any l'economia espanyola ha crescut un 0,7% en relació amb el quart trimestre del 2017, cosa que ha deixat un creixement interanual del PIB espanyol del 3%. Amb aquestes xifres, l'Institut Nacional d'Estadística confirma la xifra avançada el 27 d'abril passat en termes trimestrals però augmenta fins al 3% la taxa anual, una dècima més del que va anunciar. El dinamisme de l'economia espanyola s'explica per la demana interna, sobretot el consum de les llars, i el sector exterior, que aporta al PIB tres dècimes més que el trimestre precedent.

La taxa anual del 3% que confirma l'INE en el primer trimestre està una dècima per sobre de la taxa avançada el 27 d'abril passat (2,9%), però tot i així està una dècima per sota del creixement del PIB interanual del quart trimestre del 2017.

En termes trimestrals, la xifra del 0,7% avançada a l'abril per el primer trimestre es manté per part de l'INE cosa que suposa encadenar tres trimestres amb creixements del 0,7% intertrimestrals.

El conjunt de la Unió Europea (UE-28) ha registrat un creixement trimestral del 0,4%, dies dècimes menys que el trimestre precedent, i els 19 països de la zona euro un augment també del 0,4%, tres dècimes menys que el quart trimestre.

Més consum de les llars

El motor de l'economia espanyola segueix sent la demanda interna, que tot i observar una menor aportació en termes generals, per la desacceleració de la inversió empresarial, d'un creixement del 5,6% es passa a un augment del 3,5%, manté el seu dinamisme pel consum final de les llars, que registre una taxa del 2,8% en el primer trimestre, tres dècimes més que el 2,5% del quart trimestre.

La demanda externa aporta en el primer trimestre 0,2 punts percentuals al creixement interanual del PIB, tres dècimes per sobre de l'aportació registrada en el quart trimestre. Aquest increment del pes de les exportacions ha estat segons l'INE una de les justificacions més rellevants perquè el PIB se situï una dècima per sobre del que es va anunciar a l'abril.

En termes de llocs de treball equivalents a temps complet, l'ocupació en el primer trimestre creix el 0,5% en relació amb el quart trimestre, una taxa similar a la registrada al desembre en relació amb el tercer trimestre del 2017.

En termes anuals, l'ocupació del primer trimestre augmenta el 2,6%, tres dècimes per sota de la registrada en el quart trimestre. En l'acumulat de l'any, l'economia espanyola ha arribat a crear 466.000 llocs de treball a temps complet en relació amb el primer trimestre del 2017.