11 de juny de 2018
11.06.2018

Els concursos de creditors pugen un 10% fins al maig a Catalunya

El conjunt de l'Estat registra mínims des de fa deu anys pel final de la crisi de la construcció

11.06.2018 | 11:17

Els concursos de creditors a Espanya van assolir els 1.790 processos d'insolvència entre gener i maig, la qual cosa suposa un 4,5% menys que l'any passat i la xifra més baixa des de l'any 2008, gràcies a la construcció, segons les dades processades per l'agència de ràting Axesor.

En termes geogràfics, es registra un fort augment de la incidència concursal a Madrid al maig, amb 83 anotacions, un 29,7% més que en el mateix mes de l'any passat. La segona comunitat amb més concursos va ser Catalunya, amb 82 registres, un 5,1% més que en el mateix mes de 2017.

En total, cinc províncies van saldar el mes de maig sense cap concurs: Almeria, Àvila, Lleó, Lleida i Sòria, que porta un sol concurs registrat en el conjunt de l'any. Girona ha registrat set concursos en l'últim mes, xifra que suposa un increment del 40% respecte dels 2 que va comptabilitzar l'any passat.

En el conjunt de l'any, Catalunya figura en posició destacada com la comunitat amb més concursos, amb un total de 434, un 10,4% més que en els cinc primers mesos de l'any passat i la xifra més alta des de 2015. Les comarques gironines estan en el mateix saldo que l'any passat, amb 27 concursos fins al maig.

Darrere de Catalunya queda Madrid, amb 336 registres, un 3,1% més que en el mateix període de l'any passat, que també és el nombre de concursos més elevat per a aquest període de temps.

Les dades mostren que malgrat el descens en el nombre de creditors, la destinació de la majoria dels processos d'insolvència segueix sent el tancament i l'empresa afectada. De tots els concursos resolts des de principi d'any, només el 2,8% ha conclòs amb un acord entre empresa i creditors per salvar la companyia i continuar amb l'activitat.

Creix l'activitat emprenedora

Axesor també ha analitzat l'activitat emprenedora, que va tornar a créixer per segon mes consecutiu, amb un augment del 2,2% en taxa interanual, en registrar-se al maig 9.064 noves empreses. El sector on més empreses es van donar d'alta va ser el de comerç majorista i detallista, amb 1.906 societats (+1,5%).

No obstant això, va destacar de nou el sector de la construcció, on el creixement d'empreses donades d'alta va ser el mes passat del 18,9%, amb 1.315 noves societats en el sector, al mateix temps que, en activitats immobiliàries, el nombre d'empreses creades en el sector es va elevar al maig a 1.027, un 14,4% més. Aquests tres sectors representen un 46,9% del total d'empreses creades al maig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema