13 de juny de 2018
13.06.2018

L'OCU, contra les clàusules d'assegurances

13.06.2018 | 06:56

Contra els abusos. A la clàusula sòl i les despeses de formalització presents en les hipoteques, s'uneixen també les clàusules de moltes assegurances que de forma abusiva fan que els consumidors hagin de pagar més. La gran majoria dels consumidors desconeix que aquestes clàusules són abusives, i no són conscients del perjudici que els causen, segons l'OCU.

'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat les clàusules abusives incloses en préstecs i assegurances per part de les entitats asseguradores i bancàries, que s'aprofiten de la «gran complexitat» d'aquests contractes i sobretot del desconeixement dels clients, animant així als consumidors a reclamar pel perjudici causat.

Segons l'OCU, a la clàusula sól i les despeses de formalització presents en les hipoteques s'uneixen també les clàusules de moltes assegurances que de forma abusiva fan que els consumidors hagin de pagar més. A més, i de forma més recent, noves sentències assenyalen a la comissió d'obertura dels crèdits hipotecaris com una altra nova clàusula per la qual és possible reclamar. En el cas de les assegurances, l'organització apunta a la clàusula que exigeix a l'assegurat lliurar l'original -no còpia- de la seva pòlissa per poder sol·licitar el pagament de la indemnització després d'un sinistre. També es refereix a falta d'informació sobre aspectes essencials -delimitació del risc i prestacions-, tant en els de vida, com amb l'omissió del mètode de càlcul del valor de rescat i de la revaloració del capital.

L'OCU destaca les clàusules que imposen un sistema de penalització per rescat de l'assegurança de vida en els primers anys tan desproporcionat que negui a l'assegurat tota renda i fins i tot pèrdua en part del capital inicial, o aquelles en les quals s'eximeix a l'asseguradora d'haver de pagar les despeses de procurador i advocat del client si aquest guanya el judici i condemnen en costes. L'organització a més es refereix a les males pràctiques, com en el cas de les assegurances a tot risc.

«L'impacte d'aquestes clàusules en la butxaca dels consumidors és molt elevat», ha advertit l'organització, afegint que, només en matèria d'accidents a Espanya el 7% dels sinistres d'automòbil es va declarar sinistre total, la qual cosa suposa que més de 140.000 accidents a l'any es podrien veure afectats per una indemnització inadequada.

Cada any es pot estimar que entre 950.000 i 1.400.000 assegurances d'estalv es rescaten o arriben al venciment. Podrien reclamar els qui hagin cobrat en els últims cinc anys i no hagin estat informats correctament de les rendibilitats. «La gran majoria dels consumidors desconeix que aquestes clàusules són abusives, i no són conscients del perjudici que els causen», va asseverar l'OCU.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook