El Pacte de Toledo va fer un avenç significatiu aquest dimarts quan totes les forces van mostrar la seva disposició a vincular l'augment de les pensions a l'IPC o fins i tot més enllà en èpoques de bonança, tot i que van deixar obertes altres possibilitats respecte a les més altes per a èpoques de recessió. Els portaveus dels grups van apuntar que queda garantit el manteniment del poder adquisitiu de les pensions i «predisposició» a assolir un acord sobre el conjunt de la reforma que portava mesos encallada i que té qüestions pendents, com per exemple què cal fer en època de crisi.

La d'aquest dimarts va ser la primera reunió del pacte després de l'arribada a l'executiu espanyol de Pedro Sánchez i, per tant, la sortida del PP, que ha flexibilitzat criteris després d'abandonar La Moncloa i haver pactat amb el PNB un augment de les pensions de l'1,6%.

Els grups es tornaran a reunir el pròxim dimarts amb la voluntat de seguir avançant en els compromisos per al manteniment del poder adquisitiu i la sostenibilitat del sistema. Ha quedat enrere el sistema ideat el 2013 pel govern de Mariano Rajoy que vinculava l'augment a la salut de la Seguretat Social, així com la revalorització mínima del 0,25% aplicada pel govern de Rajoy des de 2014.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va apuntar que les posicions estan molt pròximes, malgrat que va assenyalartambé que caldrà acordar què s'entén per un cicle de bonança o bé per una recessió. Va afegir que les pensions més altes han d'assumir més sacrifici en moments de crisi, però també que cal compensar aquesta situació un cop se superi el cicle.

Els populars volen fiexibilitat

El PP, per la seva banda, va voler deixar oberta la porta a la necessitat que l'actualització sigui «flexible com ho poden ser els salaris o l'economia» en època de crisi, per tal que les pensions més altes puguin desvincular-se de l'IPC i assumir un cost més gran que no pas les més baixes. També Ciutadans va parlar d'una possible flexibilització en època de crisi perquè l'esforç recaigui en major mesura en les pensions més altes. Les altres, i especialment les més baixes, segons Ciutadans, s'han de revaloritzar per sobre de l'IPC.

Per contra, PSOE i Podem es van mostrar partidàries de no fer distincions entre pensionistes a l'hora d'abordar la revalorització. La portaveu del PSOE, Mercè Perea, va apuntar que malgrat tot «s'obre una nova pàgina» sobre les pensions i també sobre el finançament del sistema, que el PSOE vol dur a terme a través d'un impost a la banca.