L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Girona va pujar un 0,9% durant el maig respecte a l'abril, i la taxa interanual va créixer en 1,1 punts, fins al 2,4%, segons dades fetes publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els preus van pujar un 2,3% al maig a Catalunya en relació amb el mateix mes de l'any passat, el major augment des de l'abril del 2017 (2,8%). L'encariment de la vida es deu sobretot als carburants i combustibles, que van augmentar un 9,4% a Catalunya.

Els preus associats a l'habitatge han crescut un 2% a causa de l'increment de costos de l'electricitat, segons l'INE. Destaca també l'augment de preus dels paquets turístics, del 5,4%.

Catalunya és la segona autonomia on més s'encareix la vida només per darrere de Castella-la Manxa (2,4%). Al conjunt de l'estat espanyol la taxa anual de l'IPC se situa en el 2,1%. D'altra banda, en relació amb el mes anterior, l'increment del cost de la vida al maig ha estat del 0,9% tant a Catalunya com a Espanya.

En el conjunt d'Espanya, la inflació va augmentar un 0,9% respecte al mes anterior, i va elevar un punt la seva taxa interanual, fins al 2,1%, una dècima més de l'avançat a finals del mes passat i el seu nivell més alt des de l'abril del 2017.

El major increment de la taxa interanual es registra en el transport, amb un avanç del 5,7%, seguit d'aliments i begudes no alcohòliques (+2,5%), begudes alcohòliques i tabac (+2,2%) i comunicacions (+2,2%).

En relació amb la tendència que portaven l'últim any, els preus s'han disparat aquest mes de maig a Catalunya. A l'abril l'IPC anual va ser de l'1,2%. Des del setembre del 2017 que no es veien taxes superiors al 2%.

Els preus dels productes energètics en el darrer any han fluctuat: al maig de fa un any van augmentar un 8,1%, al gener van arribar a baixar un 0,9%, a l'abril s'encarien un 2,5% i al maig d'enguany tornen a pujar un 8,1%.

Per la seva part, l'increment dels carburants i combustibles (9,4%) és el més elevat des de l'abril del 2017. Durant els primers quatre mesos de l'any passat van créixer en taxes de dos dígits: un 13,9% al gener; un 16,2% al febrer; un 11,9% al març; i un 11,4% a l'abril. D'altra banda, al maig d'enguany també va augmentar el cost del transport públic, tant l'urbà (2%) com l'interurbà (3,5%).

El peix, un 6,7% més car

La major part de productes alimentaris han pujat de preu al maig en comparació amb el mateix mes del 2017. Cal remarcar l'increment del peix fresc i congelat (6,7%), el marisc (4,3%), els ous (6,3%), els olis i greixos (4,8%), les fruites fresques (4,2%), els llegums i hortalisses fresques (3,9%), l'aigua mineral, els refrescos i els sucs (5,7%) i les begudes alcohòliques (4,8%). En canvi, baixen de preu la llet (-1,8%), les patates i els seus preparats (-4,1%) i el sucre (-2%).

Puja més Girona que Barcelona

Els preus han pujat més a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida que a Barcelona. En les tres primeres l'IPC anual s'ha situat en el 2,4%, una dècima per sobre de la mitjana catalana. A Barcelona l'increment ha estat del 2,2%, una dècima per sota del conjunt de Catalunya.

Lleida és on més han pujat els preus al maig en comparació amb el mes anterior. La demarcació de ponent ha registrat una taxa intermensual de l'IPC de l'1,2%, mentre que a les altres ha estat del 0,9%, com la mitjana de Catalunya i d'Espanya.

A Girona i a Barcelona els preus no pujaven tant des del setembre del 2017, quan ho van fer un 2,4% i un 2,2%, respectivament. A Tarragona i Lleida, el del maig és el major increment des de l'abril del 2017, quan van escalar un 2,9% en totes dues demarcacions.