Els sindicats i la patronal ultimen l'acord sobre la negociació col·lectiva, que es podria signar en les pròximes hores i dies, sobre la base d'un augment de l'entorn del 2% dels sous i la fixació del salari mínim interprofessional en 1.000 euros (14.000 a l'any, amb les dues pagues extra incloses), segons van explicar totes les parts aquest dimecres després de reunir-se a La Moncloa amb el president del govern, Pedro Sánchez, i la ministra d'Ocupació, Magdalena Valerio.

Les parts també van abordar les mesures que el Govern espanyol posarà en marxa en els pròxims dies en matèria laboral, tot i que en aquest aspecte el Govern espanyol es va mostrar reservat respecte a les actuacions que emprendrà, mentre que els sindicats van demanar una «derogació per elevació» de la reforma laboral del 2012, de manera que el nou marc no impliqui un retorn a marcs anteriors i tingui en compte noves realitats.

En tot cas, els sindicats van afirmar que les concentracions i mobilitzacions convocades estan en aquests moments «suspeses».

«En aquests moments la negociació està bastant més avançada del que vam estar l'any passat», malgrat que «cal donar-li una última empenta i ser valents» perquè l'augment dels salaris tindrà «efectes molt positius» per a la millora de l'economia del país. Així ho va apuntar el secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, a la sortida de la reunió, que es va allargar dues hores. Ha estat la primera convocada pel president del Govern espanyol a La Moncloa, fet que segons sindicats i patronal indica l'interès de Pedro Sánchez d'actuar en aquest camp.

També el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que va afirmar que l'acord de la negociació col·lectiva «està a prop però no tancat» i que per als sindicats ha de comportar «un augment important dels salaris i sobretot dels més baixos». Segons Sordo, «cal modificar amb profunditat l'actual regulació salarial i de relacions laborals producte de la reforma del 2012».

El president de la CEOE, Joan Rosell, també va destacar la proximitat en les posicions sobre els salaris: «Aquest any estem amb una proposta que creiem que és realista dins del marc de creació econòmica, que és favorable i de creixement del PIB i creació d'ocupació, i amb més del 54% dels convenis signats».

Segons Rosell, en aquests moments «estem parlant del 2% i amb una qualitat variable per definir, i en els pròxims dies veurem si arribem a un acord final». L'objectiu, va dir, és «arribar a un acord en condicions i favorable per a tots».

La ministra d'Ocupació, Magdalena Valerio, va assegurar que el Govern espanyol surt de la reunió amb una «percepció molt positiva» i es va mostrar convençuda que «hi pot haver acords» en totes les matèries entre els agents socials, un fet que «serà molt bo en aquest país», i «sobretot pel que fa al salari mínim anual».