El Consell de Govern del Banc Central Europeu va decidir ahir mantenir les compres de deute al ritme actual de 30.000 milions mensuals fins a finals de setembre, moment a partir del qual preveu rebaixar-les als 15.000 milions fins a finals de desembre del 2018, quan les eliminaria. La decisió dependrà, però, de que es confirmin les previsions d'inflació amb què treballa el BCE, que vol que sigui propera al 2%. L'anunci del BCE ha fet caure l'euro fortament a les borses.

Pel que fa al tipus d'interès sobre les principals operacions de refinançament, els tipus d'interès, de facilitat de crèdit i de dipòsit es mantindran sense canvis en el 0,00%, el 0,25% i el -0,40%, respectivament. El Consell de Govern espera que els tipus d'interès del BCE continuïn en els seus nivells actuals almenys fins l'estiu de 2019 i, en qualsevol cas, «sempre que sigui necessari» per assegurar que l'evolució de la inflació es mantingui alineada amb les expectatives actuals d'un camí d'ajust sostingut.

El president del BCE, Mario Draghi, va remarcat que tot i que es puguin acabar les compres de deute mensuals, l'instrument és vàlid i es podria tornar a utilitzar en el futur si les circumstàncies ho requerissin.