L'economia catalana va créixer un 3,4% del PIB el primer trimestre del 2018 en relació amb el mateix període de l'any passat, segons va fer públic aquest dijous l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Així, recalcula una dècima a l'alça l'estimació de creixement que havia fet a l'abril, del 3,3%. El darrer trimestre del 2017 la taxa va ser del 3,5%.

L'Idescat manté en el 0,8% la variació del intertrimestral del PIB, que calcula el creixement econòmic entre gener i març en relació amb els tres mesos anteriors. L'economia catalana està impulsada principalment per la demanda interna, que es recupera parcialment del trimestre anterior i assoleix un avenç del 3,1% interanual. La contribució del saldo exterior és positiva (0,6%) però s'ha reduït respecte al trimestre anterior (1,1%).

El creixement interanual del PIB a Catalunya durant el primer trimestre va ser quatre dècimes superior al conjunt d'Espanya (3%) i un punt superior al de la Unió Europea (2,4%). La taxa intertrimestral catalana, del 0,8%, està una dècima per sobre de la mitjana espanyola (0,7%) i quatre dècimes per sobre de la Unió Europea (0,4%).

La demanda interna creix un 3,1% interanual, a un ritme superior al del trimestre anterior (2,7%), i està impulsada per l'increment del consum de les llars (que passa del 2% del trimestre anterior al 3,2%) i el consum de les administracions públiques (que passa del 3,3% al 4%). Les inversions en béns d'equip cada cop creixen menys i en el primer trimestre registren un increment de només un 0,2% -en el primer trimestre del 2017 havien arribat a augmentar un 7,2%-. Per la seva part, les inversions en construcció es mantenen més estables i augmenten un 4,2%.

L'aportació de les exportacions a l'estranger augmenta un 4,4% -menys que el 5,8% del trimestre anterior- i la variació de les importacions és d'un 4,7%. En nota de premsa l'Idescat argumenta que l'evolució general en el context europeu no ha estat favorable per a les exportacions, ja que la venda de productes a l'estranger ha caigut a la Unió Europea per primer cop en més de cinc anys, amb un -0,3% intertrimestral.

Més dinamisme i més producció

Per sectors econòmics, destaquen les taxes de creixement de la construcció (amb un creixement interanual del 6,2%) i de la indústria (5,2%). Els indicadors de producció industrial mostren les branques de la indústria extractiva (12,5%), la metal·lúrgia (8,0%) i la tèxtil (5,2%) com les més dinàmiques. En canvi, la fabricació de productes farmacèutics (-3%), d'altres productes minerals no metàl·lics (-2,9%) i la indústria alimentària (-0,9%) han contribuït a reduir l'activitat industrial aquest trimestre.

Els serveis registren un augment del 2,8% en part gràcies a les activitats immobiliàries, professionals i altres (3,8%). El creixement de les activitats comercials, de transport i hostaleria, ha estat més moderat (1,8%), en una línia similar a les branques de l'administració pública, educació, sanitat i serveis socials, que assoleixen una taxa de creixement del 2,1% en el primer trimestre.

L'agricultura és l'única branca d'activitat que cau, amb un -2,2%. El quart trimestre del 2017 va minvar un 4,2%; el tercer, un 4,9% i el segon, un 3,5%. En canvi, en els primers tres mesos del 2017 va assolir una taxa positiva del 0,3%.