El vicepresident econòmic del Govern català, Pere Aragonès, ha decidit prescindir de Jordi Boixareu, el responsable executiu que ha dissenyat l'anomenada hisenda catalana. Boixareu, que va ser delegat de l'Agència Tributària espanyola a Girona, va ser cessat oficialment dijous del càrrec de director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació del departament. Boixareu cobrava més de 100.000 euros de sou, tant com un conseller.

Havia assumit aquesta responsabilitat en l'últim Executiu de Carles Puigdemont de forma sobrevinguda. La detenció d'alts càrrecs d'Economia en el marc de l'actuació de la Guàrdia Civil del 20 de setembre va propiciar que Albert Castellanos rellevés Lluís Salvadó com a secretari d'Hisenda de la Generalitat. Una promoció interna que va deixar lliure el càrrec a què es va promocionar Boixareu. Fins a aquest moment, s'encarregava de dissenyar l'arquitectura de l'organització que hauria d'haver assumit la recaptació de tributs en declarar-se la independència de Catalunya. Un encàrrec que va rebre el juny de 2013 per part del Govern d'Artur Mas.

L'Agència Tributària Catalana (ATC) és una realitat, encara que allunyada de les pretensions que s'havien marcat.

Manté la gestió de la recaptació de certs tributs estatals i la gestió dels impostos propis catalans, com la polèmica taxa a les begudes refrescants. Encara que els seus treballadors denuncien l'acumulació de problemes que llastra la seva activitat diària, especialment informàtics.

Boixareu havia estat un alt càrrec a Catalunya quan José María Aznar estava a La Moncloa. El PP el va nomenar delegat de l'Agència Tributària a la província de Girona. Va continuar al capdavant de l'organització amb José Luis Rodríguez Zapatero i amb Mariano Rajoy, fins que l'Executiu d'Artur Mas li va fer l'oferta per anar a treballar a la Generalitat.

Oriol Junqueras, el predecessor d'Aragonés en el càrrec, el va nomenar responsable de l'Organització i modernització del sistema tributari de la Generalitat. Amb els convergents, dirigia el Programa per a l'aplicació i el desenvolupament dels tributs de Catalunya. Dues responsabilitats amb el mateix objectiu, donar forma a una estructura territorial de l'agència catalana.