El Banc d'Espanya manté en el 2,7% la seva estimació de creixement del Producte Interior Brut (PIB) per aquest any i ha elevat una dècima, fins al 2,4%, la previsió per al 2019, segons les seves noves projeccions macroeconòmiques de l'economia espanyola per al període 2018-2020, que també mantenen en el 2,1% el creixement per al 2020.

La revisió a l'alça del PIB per al proper any es deu, segons el Banc d'Espanya, a l'orientació una mica més expansiva de la política fiscal i, en menor mesura, a la perspectiva d'un tipus de canvi de l'euro més depreciat que l'observat en trimestres anteriors, els efectes dels quals es veuen neutralitzats parcialment per l'impacte contractiu associat als preus més elevats del petroli.

Expansió més moderada

Segons l'autoritat monetària, es perllonga l'expansió del PIB encara que de manera més moderada i el creixement seguirà sustentat en la demanda nacional per a la qual, no obstant això, es preveu certa desacceleració en els pròxims anys. Alhora, assenyala que la demanda exterior neta continuaria exercint una contribució lleugerament positiva al llarg de l'horitzó.

Els riscos s'inclinen «a la baixa», afegeix el Banc d'Espanya en el seu informe de projeccions, atès que en l'esfera exterior no es descarta un «possible ressorgiment» de tensions financeres associades a la incertesa geopolítica o al procés de normalització de les polítiques monetàries; mentre que en el plànol intern, adverteix que l'actual fragmentació parlamentària podria «dificultar» la implementació de reformes estructurals i minorar el ritme del procés de reducció de l'endeutament públic.

A més, no exclou la possibilitat d'un «hipotètic repunt de la incertesa relacionada amb la situació política de Catalunya».