Abismal. Així es pot definir la diferència entre les remuneracions d'un empleat de banca i assegurances de Catalunya i les d'un treballador de l'hostaleria. Malgrat la reestructuració que ha sofert el sector en l'última dècada, els ciutadans amb els costos laborals més elevats -la major part dels quals correspon als salaris- estan emprats en bancs i asseguradores, amb 5.557 euros al mes. Els que els tenen més baixos només perceben 1.612 al mes, és a dir, quatre vegades menys. Així consta en l'Enquesta de Cost Laboral de Catalunya del primer trimestre de 2018 publicada per l'Idescat.

A més d'encapçalar l'escalafó, els empleats de banca van experimentar en l'últim any una estabilització dels seus costos laborals del 0,07%, quan la mitjana va ser d'un increment del 3,3%. Tanmateix, van registrar una pujada del 15,6% en relació amb el quart trimestre de 2017. Les activitats d'informació, el comerç al detall i les activitats immobiliàries van tenir una millor evolució, amb creixements del 17%, el 12% i el 10% durant l'últim any. Cap professió de Catalunya s'acosta en aquest apartat als 5.000 euros, la qual cosa posa en relleu la preeminència dels treballadors de banca. Només en el sector químic se superen els 3.000 euros i s'arriba als 4.100 euros.

Descens dels costos laborals

Una altra dada sorprenent de l'esmentada enquesta és el descens que s'ha produït en els costos laborals en el primer trimestre de l'any en relació a l'últim de 2017. Es van situar en els 2.669 euros al mes, amb un descens trimestral del 5,6 %. Els costos laborals a Espanya ascendeixen de mitjana a 2.497 euros, amb una caiguda del 6,4 % en el trimestre, i els salarials, a 1.844, amb un descens del 8,7 %.

L'explicació al descens trimestral rau en el fet que les noves contractacions en aquest període van ser en el sector serveis i per a la campanya nadalenca i s'han fet segons conveni. Dit d'una altra manera, s'han regit per més precarietat i salaris més baixos.