Només en 45 de les 221 localitats que formen les comarques gironines el valor de la pensió mitjana mensual de jubilació és igual o superior als 965 euros, que és la quantitat que de mitjana van cobrar l'any passat els pensionistes de Girona després que aquesta prestació pública experimentés un increment de l'1,9 % -28 euros més- en relació a l'exercici precedent, segons les dades publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). En el 84 % de les poblacions gironines -o, el que significa el mateix, en 176 municipis- els seus habitants perceben pensions amb un import inferior a la mitjana.

L'Idescat indica que entre les citades onze poblacions es troba la ciutat de Girona i una part de la seva àrea urbana, com Quart, Vilablareix, Celrà, Sant Gregori, a més de Beuda, Riells i Viabrea, Caldes de Malavella, Sales de Llierca o Palau de Santa Eulàlia.

La dada és un clar indicador d'on s'acumula la riquesa o, per dir-ho al revés, d'on hi ha menys prosperitat. La gran majoria de les pensions estan vinculades al que ha cotitzat el seu perceptor i les professions més qualificades tenen salaris més elevats i contribueixen més al sistema públic, de manera que també són més altes les pensions. Aquests oficis abunden més -o es desenvolupen en ocasions de forma específica i exclusiva- en llocs amb major població i són més ocasionals en el medi rural.

El nombre de persones pensionistes residents a les comarques gironines el 2017 va ser de 156.205, un 0,8% més que el 2016. Segons les dades de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), 87.242 de les quals estaven per sota del salari mínim de 735 euros, fet que suposa el 55,8%. Entre les dones, el percentatge es dispara fins al 73,1% i en el cas dels homes baixa al 34,5%.

Mentrestant, 2.425 pensions arribaven al topall màxim dels 2.580 euros i 368 el sobrepassaven en sumar-se complements de maternitat o en haver perllongat el seu beneficiari la vida laboral per sobre de l'edat ordinària de jubilació. Aquestes pensions màximes o fins i tot superiors són l'1,7% del total. En el cas dels homes, la taxa puja al 3,3% i, en el de les dones, cau al 0,5%.

Dins de les 102.518 pensions de jubilació a Girona, 47.889 estan per sota del salari mínim, això suposa el 46,7%. En cas de les dones, la taxa puja al 70% i, en el dels homes, baixa al 27%, fet que remarca la bretxa entre sexes. Les últimes altes que es van produir a les comarques gironines en el sistema públic de pensions ho van fer amb una paga mitjana de 992 euros.

Més de 18.000 pensionistes de Girona (s'inclouen les d'incapacitat permanent, jubilació, viduïtat, orfandat i a favor del familiar) cobra, amb dades de gener, per sota dels 350 euros mensuals.