L'informe de la Comissió Europea (CE) sobre la novena missió de supervisió posterior al rescat de la banca reitera la "resistència" del sector financer durant 2017 i els primers mesos del 2018, a més de subratllar que entre juny de l'exercici anterior i maig passat els preus de les accions dels bancs espanyols han seguit la tendència general de l'IBEX 35.

"La resolució del Banc Popular al juny del 2017 i els esdeveniments a Catalunya en la segona meitat de l'any passat no van tenir un impacte significatiu en l'estabilitat financera", indica.

També diu que les reaccions en els mercats a la moció de censura que va convertir Pedro Sánchez en president del Govern al juny passat han estat "apagades" i que la volatilitat a Itàlia després de les eleccions de març no ha tingut "un impacte notable" a Espanya.

Sobre el sector bancari, precisa que els resultats negatius durant el segon trimestre de l'any passat per les pèrdues del Banc Popular es van convertir en beneficis en el segon semestre.

Respecte a aquest banc, esmenta els casos presentats davant els tribunals pels accionistes i forquilles de deute que van perdre el 100% de la inversió amb la resolució.

Afegeix que les entitats compten en general amb una liquiditat "confortable" i indica que s'estan reduint els nivells de crèdits improductius, aquells que acumulen més de 90 dies d'impagament o es consideren irrecuperables, fins i tot en bancs amb elevats nivells d'aquests préstecs.

Així, indica que el percentatge dels crèdits fallits sobre el total dels concedits pels bancs d'Espanya va disminuir fins a acostar-se a la mitjana dels vint-i-vuit Estats comunitaris, si bé insta a analitzar "de prop" l'expansió dels crèdits al consum.

Per a la CE, la fusió del Banc Mare Nostrum (BMN) i Bankia al gener, amb la venda per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) d'una altra participació minoritària de Bankia, és "el pas més recent" en la reestructuració de les entitats. En qualsevol cas, el FROB encara conserva un 60,98% de l'entitat resultant de la unió entre BMN i Bankia.

Brussel·les considera que aquesta integració "hauria de generar sinergies positives" que podrien millorar el seu valor. En aquest sentit, crida les autoritats espanyoles a trobar "la millor estratègia de desinversió" i oportunitats de mercat per vendre aquesta part del banc.

Quant a l'atur, destaca el seu descens, però afirma que la taxa de desocupació encara és una de les més elevades del club comunitari.

Pel que fa al dèficit públic es refereix, recorda els arguments presentats en les previsions macroeconòmiques de primavera de la CE, que pronosticava que la reducció d'impostos per als salaris baixos, la pujada de les pensions més baixes i l'augment de l'1,75% en els sous dels funcionaris inclosos en el projecte de pressupostos per a 2018 reduís el ritme de reducció del dèficit. També assegurava que influiria la inversió lligada al rescat de les autopistes.

La CE recalca que en acabar l'informe de la novena missió de supervisió després del rescat el 9 i 10 d'abril el pressupost encara no s'havia aprovat. D'altra banda, indica que el risc d'impagament del rescat al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) és "molt baix".

Espanya ja ha pagat el 35,3% del préstec original.