La inversió hotelera s'ha desplaçat de les grans ciutats a les "secundàries" i les destinacions vacacionals, segons apunta un estudi de la consultora Magma. L'elevat preu dels actius a Barcelona a causa de la moratòria hotelera ha convertit altres destinacions catalanes com la Costa Brava o la Costa Daurada en les més interessants per als inversors.

Un dels socis fundadors de Magma, Bruno Hallé, ha assegurat durant la presentació de l'informe que la moratòria ha fet que hi hagi "poc hotel en venda" i que sigui "difícil que hi pugui haver una rendibilitat important", ja que "el preu de venda és molt alt". De fet, Hallé ha assegurat que durant el primer semestre del 2018 no hi ha hagut cap operació hotelera a la capital catalana. Amb tot, ha apuntat que el descens en el nombre de turistes no n'és una de les causes i que a Madrid tampoc no se n'ha produït cap.

Segons el soci fundador de Magma, el creixent interès per les "ciutats secundàries" per part dels inversors és a causa de la "recuperació de la demanda" interior, així com per la "dificultat" que hi hagi compres i vendes "rendibles" a les grans ciutats. En aquest sentit, Hallé ha dit que als inversors els "preocupa" el fet de "no poder fer nous hotels" a Barcelona, un fet que "limita" el seu interès per la ciutat.

Amb tot, un dels socis fundadors de Magma, Albert Grau, ha apuntat que el fet que hi hagi un "decreixement" pel que fa a la inversió s'explica perquè el 2017 va ser un any "excepcional". "Barcelona continua sent molt atractiva i interessant per als inversors", ha remarcat. Ha afegit que a la capital catalana "hi ha lloc per marques internacionals potents que aportin valor a la ciutat", però ha precisat que el sector hoteler local és "molt potent" i que "està funcionant molt bé".

Els models de franquícia i gestió, en tendència a l'alça

L'informe de Magma, que és el resultat d'una enquesta realitzada a 100 cadenes hoteleres estatals i internacionals amb presència a Espanya, indica que en el mercat hoteler estatal continuen predominant els hotels en propietat, però que els models de franquícia i de gestió mostren una tendència a l'alça.

Segons ha assegurat Grau, aquesta tendència s'explica per l'entrada de nous grups hotelers internacionals originaris de països on els models de franquícia i de gestió són els seus principals "models de desenvolupament". Grau també ha apuntat que el nou perfil d'inversor al mercat hoteler espanyol està canviant i que aquests cada vegada són més partidaris d'aquests nous tipus de gestió provinents del món anglosaxó.

Pel que fa a la franquícia, Grau ha afirmat que els inversors estan utilitzant aquest model per "reposicionar actius hotelers" i que actualment els propietaris prefereixen contractes curts per tal de "tenir portes de sortida" en els pròxims anys. Respecte a la durada dels contractes de franquícia, l'informe indica que el 75% dels que es van signar el 2017 tenien una durada d'entre 11 i 20 anys.

El contracte de lloguer variable guanya terreny al fix, segons l'estudi de Magma. L'informe apunta que el 64,5% de les operacions de lloguer realitzades l'any passat van ser sota aquesta fórmula. El 58% d'aquestes operacions de lloguer variable es van basar en el total dels ingressos, mentre que el 42% ho van fer en els beneficis d'explotació. Pel que fa al lloguer fix, l'any passat es van situar en el 35,5%, amb una tendència a la baixa.

Més vendes que compres

Pel que fa a les compres i les vendes en el sector hoteler l'any passat, les primeres es van situar en el 45%, mentre que les segones ho van fer en el 55%. Malgrat que les vendes han estat més elevades que les compres, els socis fundadors de Magma han afirmat que hi ha "molts compradors interessats" en el mercat hoteler espanyol, però han reconegut que actualment hi ha "menys hotels bons a preus raonables".

L'estudi indica que en el 43% de les compres fetes el 2017 el valor mitjà dels actius va ser d'entre 60.000 i 120.000 euros per habitació. El 21% van ser d'entre 60.000 i 90.000 i el 22% d'entre 90.000 i 120.000 euros. Pel que fa a les operacions, els socis fundadors de Magma han remarcat que s'han multiplicat per dos les operacions que van dels 120.000 als 150.000 euros per habitació, mentre que s'han reduït les de menys de 60.000 euros per habitació.

A més, en el 40% de les operacions el valor mitjà per operació s'ha situat en menys de 120.000 euros per habitació. Per tant, les operacions de vendes d'habitacions de més de 120.000 euros han estat el 60% del total, una xifra superior a la del 2016, que es va situar en el 45%.