Els preus al juny a Girona van pujar quatre dècimes en relació amb el maig i van deixar la inflació anual en el 2,8%, quatre dècimes més que la taxa registrada al maig (2,4%) i la xifra més alta des de l'abril de l'any passat (2,9%), segons l'institut d'estadística espa­nyol. La inflació a Girona se situa quatre dècimes per sobre de la mitjana registrada a Catalunya (2,4%). Amb una inflació del 2,8%, Girona comparteix amb Cuenca i Tarragona la taxa més alta d'inflació de tot l'Estat. L'alça de l'IPC, just abans de començar l'estiu, s'explica per l'increment de preus dels carburants i els lubricants, els derivats del petroli, i la pujada de preus de les fruites fresques de temporada, que aquest mes de juny han pujat molt més que el mateix mes de l'any passat.

Els preus al juny a Catalunya van pujar tres dècimes en relació amb al maig i van deixar la inflació anual en el 2,4%, una dècima més que la taxa registrada al maig i la xifra més alta des de l'abril de l'any passat, segons la informació facilitada per l'institut d'estadística espanyol. La inflació a Catalunya se situa una dècima per sobre de la taxa registrada al conjunt de l'Estat espanyol que al juny va ser del 2,3%, dues dècimes més alta que al maig. L'alça de l'IPC, just abans de començar l'estiu, s'explica per l'increment de preus dels carburants i els lubricants, els derivats del petroli, i la pujada de preus de les fruites fresques de temporada, que aquest mes de juny han pujat molt més que el mateix mes de l'any passat.A Catalunya la inflació puja per segon mes consecutiu i des del gener fins al juny l'IPC anual ha passat del 0,9% al 2,4%.

L'escalfament de l'economia catalana aquest mes de juny, just abans de començar la temporada d'estiu, s'explica bàsicament pel comportament a l'alça dels preus de les gasolines i els lubricants, que aquest mes de juny han pujat molt més que al juny de l'any passat, i per l'alça dels preus de fruites fresques de temporada, que aquest juny també han pujat més que l'any passat, fins a registrar una taxa interanual del 14,1%.

Un altre factor que ha ajudat a enfilar la inflació anual ha estat la factura elèctrica, amb una pujada superior aquest any que el 2017.

En sentit contrari, les cistelles de l'IPC que han frenat l'ascens de la inflació han estat els hotels, cafès i restaurants, on els preus, especialment els allotjaments turístics, aquest any han pujat menys que l'any passat. També ha passat el mateix amb la cistella d'oci i cultura, on els paquets turístics pugen menys que al juny del 2017.

La inflació subjacent, la que no té en compte les preus més volàtils com els derivats del petroli i els aliments frescos, s'ha situat al juny en l'1%, una dècima menys que al maig. A l'Estat espanyol, els preus van pujar tres dècimes en relació amb al maig, i la inflació anual es va situar en el 2,3%, dues dècimes que la taxa registrada al maig. Les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) confirmen l'indicador avançat que es va publicar el 28 de juny passat.

Tarragona també de rècord

Pel que fa a les altres demarcaions catalanes,els preus al juny a Barcelona van pujar dues dècimes en relació amb al maig i van deixar una inflació anual del 2,3%, una dècima més que al maig (2,2%). Le comarques barcelonines registren la taxa d'inflació més alta des de l'abril de l'any passat (2,7%).

Per la seva part, els preus al juny a Lleida van pujar quatre dècimes en relació amb al maig i van deixar una inflació anual del 2,7%, tres dècimes més que al maig (2,4%). Le comarques lleidatanes registren la taxa d'inflació més alta des de l'abril de l'any passat (2,9%).

També a els preus al juny a ­Tarragona van pujar de tres dècimes en relació amb al maig i van deixar una inflació anual del 2,8%, quatre dècimes més que al maig (2,4%) i la taxa més alta a les comarques tarragonines des de l'abril passat (2,9%). Amb una inflació del 2,8%, Tarragona ­comparteix amb Conca i Girona la taxa més alta d'inflació de tot l'Estat.