14 de juliol de 2018
14.07.2018

L'economia catalana creix més que l'espanyola i és el 19,2% del total de l'estatal

Els experts atribueixen els «bons resultats» al pes de la indústria i de les TIC i alerten del perill de la manca d'inversió en recerca i desenvolupament

14.07.2018 | 01:10

L'economia catalana ha crescut més que l'espanyola el 2017 i ja representa el 19,2% de l'economia de tot l'Estat, segons la memòria econòmica realitzada pel Consell General de Cambres de Catalunya. La directora de l'estudi, Carme Poveda, va assenyalar que aquesta xifra és la més alta des del 2000 i l'ha atribuït al pes que la indústria ha guanyat en l'economia. Segons Poveda, els sectors que estan liderant la recuperació econòmica són el de les TIC i el científic. Amb tot, va alertar que la despesa en R+D a Catalunya està «molt lluny» de la d'altres països europeus. A més, també va avisar de la creixent desigualtat social i de l'augment de la taxa de risc de pobresa en el treball.

La directora de la memòria va destacar que el 2017 ha estat un «bon any» pel que fa a l'economia i va reconèixer que el desenvolupament de l'economia mundial, especialment del comerç, ha tingut un «efecte positiu» en l'economia catalana. També va dir que el creixement econòmic actual és «més equilibrat» que en el passat i que la «novetat» és que es manté amb un superàvit exterior, un fet que no havia succeït en etapes expansives anteriors.

Poveda va assenyalar que el 2017 va augmentar la «diversificació de les vendes i les exportacions» de les empreses, així com la «proporció de vendes dirigides a l'exterior». Segons va explicar, tres quartes parts de les vendes de les empreses catalanes van a mercats exteriors i només una quarta part estan dirigides al mercat espanyol.

Un altre dels fets destacats és el «rellançament industrial» que es viu a Catalunya. El sector industrial ha guanyat pes el 2017, amb un creixement que supera tant el de la indústria espanyola com el de la zona euro. Segons l'estudi, el pes de la indústria a l'economia és del 22,1%, el més alt des del 2008.

El sector turístic també ha contribuït al bon estat de l'economia catalana, segons la memòria. Indica que s'ha produït un augment del turisme estranger, que creix per sobre del domèstic, i que, a més, va acompanyat d'un increment en la despesa dels turistes. Segons va explicar Poveda, el 2017 també s'ha produït el major creixement en els darrers 10 anys pel que fa a l'ocupació indefinida.


Poca inversió en R+D

La directora de la memòria va alertar que s'ha produït un «retrocés» en inversió en R+D i que només el 14% de les empreses catalanes han realitzat innovacions tecnològiques en els darrers tres anys, una xifra que està «lluny» de la d'altres països europeus. A més, va alertar que s'ha produït una pèrdua de poder adquisitiu i que hi ha una creixent desigualtat social i de pobresa en el treball. Una pobresa que, segons va explicar, afecta especialment les famílies amb fills, un fet que segons Poveda «mostra les escasses ajudes i serveis de cura» que s'ofereixen als ciutadans.

Per la seva banda, el catedràtic de l'UPF Oriol Amat, que ha abordat l'estat de les empreses catalanes durant l'any passat, va dir que el 2017 va augmentar el nombre de grans empreses a Catalunya respecte anys anteriors.

A més, va afirmar que les companyies han millorat la seva liquiditat i han augmentat la seva rendibilitat i que s'estan aproximant a nivells del 2006 i 2007 en termes de rendibilitat. Amat va assenyalar que les companyies estan creixent d'una manera «molt equilibrada» i estan seguint unes «polítiques financeres molt prudents».

El catedràtic de l'UPF va dir que el clima polític no ha beneficiat l'entorn empresarial i econòmic, però va insistir que ha estat un «bon any», malgrat que hi havia algunes «previsions catastrofistes».

Un altre catedràtic de l'UPF, José García Montalvo, va dir que la revolució tecnològica «farà que moltes coses no siguin com eren» i va alertar que els mètodes per combatre la desigualtat en l'era de l'automatització no seran els mateixos que en dècades passades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook