El 75% de les grans empreses gironines han crescut en facturació durant el 2017 i set de cada deu han incrementat plantilla. Però gran part dels nous contractes són temporals i, directament, es gestionen a través d´ETT. Aquesta és una de les conclusions del darrer estudi «Girona 100 SA», elaborat per la consultoria KPMG i la Universitat de Girona (UdG). L´informe, que ja arriba a la novena edició, té dues parts diferenciades: una de quantitativa, que pren com a referència les darreres dades publicades (en aquest cas, del 2016) i una altra de qualitativa.

De les respostes, se´n desprèn que el 2017 ha estat un bon exercici. De fet, tres de cada quatre grans empreses asseguren que han crescut en facturació al llarg del darrer any i un 70% han incrementat plantilla. De fet, també crida l´atenció que cap de les firmes ha reduït personal perquè el 30% restant confessa haver mantingut el nombre de treballadors.

La majoria de contractes que es van signar eren temporals. El 2016 les cent primeres empreses gironines van crear 4.500 llocs de treball. Però d´aquests, fins al 85% els van aportar les ETT (3.835).

El soci responsable de KPMG a Girona, Manel Blanco, explica que «indica dinamització del mercat, però també és cert que una part rellevant dels contractes es canalitzen per aquesta via».

L´estudi «Girona 100 SA» també recull com, al llarg del 2017, la meitat de les empreses líders a la demarcació (el 53,5%) van incrementar presència a l´estranger. En paral·lel, l´informe també recull quines són les principals demandes. El 35% dels enquestats situen en primer lloc la necessitat de millorar l´excés de burocràcia, seguit dels incentius per a la inversió (32,5%) o la necessitat d´acords laborals més flexibles (30%).

L´estudi també posa xifres a l´evolució de les empreses. Però les dades quantitatives es refereixen al 2016 (les darreres disponibles). Aquell any, i per vuitè exercici consecutiu, l´informe constata com les cent empreses més grans de la demarcació van créixer en vendes. En concret, fins a un 6,41%, arribant a facturar en conjunt 9.337,7 milions d´euros.

En paral·lel a la xifra de negocis, l´estudi també posa en relleu com hi va haver un increment de la rendibilitat. O el que és el mateix, que el benefici de les grans empreses gironines, en conjunt, va tornar a créixer. En concret, ho va arribar a fer fins a un 43,5% (passant dels 216,3 milions del 2015 als 310,4 del 2016).

El darrer «Girona 100 SA» també permet veure com l´empresa familiar continua tenint un gran pes al teixit gironí. Del centenar d´empreses, 81 són familiars. I entre totes aporten el 76% de la facturació global (7.077,7 milions).

Per sectors, sobresurt per damunt de la resta el carni, amb gairebé una de cada cinc empreses (en concret, 21). I si s´analitza el volum de facturació, novament aquesta indústria és la que aporta més al global (2.708 MEUR). A l´altre costat de la balança, per contra, s´hi troben les estacions de servei (només quatre empreses figuren al llistat de les cent).

De les cent empreses que facturen més a les comarques gironines, n´hi ha 51 que es mantenen des del primer estudi. Són dues menys que l´any passat. Totes elles, entre els anys 2007 i 2016 han augmentat fins a un 23% la seva xifra de negoci i han arribat a doblar els beneficis.