L'economia espanyola va créixer un 0,6% en el segon trimestre de l'any, una dècima inferior a la xifra registrada en el primer trimestre, al mateix temps que va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,7%, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És el primer trimestre, després de dotze trimestres consecutius, que el PIB anual creix per sota del 3%.

Amb el repunt interanual del 2,7%, l'economia espanyola acumula 18 trimestres consecutius de taxes interanuals positives, encara que és la més baixa des de l'últim trimestre de 2014, mentre que amb l'avanç trimestral del 0,6% s'acumulen 19 trimestres consecutius d'alces, si bé és el menys pronunciat des del segon trimestre de 2014.

En cas de confirmar-se aquest avanç trimestral del 0,6% el pròxim 28 de setembre, se situaria una dècima per sota de l'estimació feta pel Banc d'Espanya el juny que va pronosticar un creixement trimestral de l'economia del 0,7% en el segon trimestre.

Així mateix, la contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB va ser de 2,9 punts en el segon trimestre, una dècima superior a la del primer trimestre, mentre que la demanda exterior va presentar una aportació de -0,2 punts, quatre dècimes inferior a la del trimestre passat.

La inversió en habitatges i altres edificis i construccions va augmentar una dècima la seva taxa interanual, passant del 4,7% al 4,8%, al mateix temps que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament va créixer un 7,9% en el segon trimestre d'aquest any, enfront del 2,3% del trimestre anterior.

Les exportacions de béns i serveis van créixer un 1,2% respecte al segon trimestre de 2017, la qual cosa suposa dos punts menys que en el trimestre anterior, a causa d'una disminució en la taxa interanual de les exportacions de béns (de l'1,9% a l'1%) i de les exportacions de serveis (del 6,2% a l'1,6%). Les importacions de béns i serveis, d'altra banda, es van incrementar un 2,1%.