El col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona va atribuir ahir l'increment del preu dels pisos de lloguer als estudiants universitaris. La institució va explicar que el fet de compartir l'habitatge entre diferents persones «fa que el propietari pugui llogar una mica més car».

El president dels API de Girona, Joan Company, reconeix que «no s'hi pot fer res» perquè «és el mercat qui fixa el preu». D'altra banda, Company assegura que els pisos turístics «són un factor més», però que aquest «no és determinant» en l'augment dels arrendaments dels últims anys i que torna a situar els preus a nivell dels de 2006. «Nosaltres estem convençuts que els pisos turístics són una moda que està passant», va destacar Company. Un tercer factor han estat els ciclistes professionals que han vingut a Girona i que lloguen pisos a preus «desorbitats».

15.000 estudiants són la causa

Segons el president del col·legi d'API, els prop de 15.000 estudiants de la Universitat de Girona (UdG) són «el principal factor» que ha fet augmentar el preu dels lloguers a la ciutat. De fet, aquesta problemàtica ja l'havien denunciat prèviament alguns veïns de Salt perquè veuen com els pisos dels voltants de l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), un centre adscrit a la UdG, han incrementat, per la demanda d'estudiants francesos que venen a Girona a estudiar Fisioteràpia.

Company va explicar que molts propietaris de pisos prefereixen llogar a estudiants perquè així «poden demanar una mica més» pel preu del lloguer i el benefici és més alt. «A vegades no els ve de 50 euros, i el propietari hi surt guanyant», va comentar. El president del col·legi va reconèixer que «no es pot obligar» ningú a llogar més barat, ja que «és el mercat qui fixa el preu».

Desvincula els pisos turístics

Company, en canvi, va desvincular els pisos turístics de l'augment de preus. En aquest sentit, el president va deixar clar que la realitat de Girona «no és comparable a la de Barcelona». De fet, des del col·legi consideren que els pisos turístics són «una moda que està passant».

En aquest sentit, l'opinió del president de l'API coincideix totalment amb el seu homòleg de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Lluís Parera. Tots dos van explicar que el mercat d'aquest tipus d'habitatge «s'ha aturat» a Girona perquè ofereixen «poca rendibilitat». «Si sumes la neteja, els impostos, la taxa turística i el que et demana el municipi, veus que no és tan rendible com el que es diu habitualment», van assenyalar.

Els ciclistes, un altre motiu

La pujada de preus també ha tingut a veure amb l'arribada de diferents professionals d'alguns sectors a la capital de província. Entre aquests gremis, destaquen els ciclistes que entrenen en carreteres de la demarcació i que han vist en Girona una ciutat «òptima» per residir-hi durant un temps. Els equips d'aquests esportistes estan acostumats a quantitats més altes en localitats més cares com Barcelona i això fa que acceptin, per exemple, pagar 1.500 euros per un pis de dues habitacions en el Barri Vell, gairebé 1.000 més que el preu mitjà actual d'un habitatge de tres habitacions a Girona.

A més, cal sumar nous professionals que aprofiten que hi ha el TAV per treballar a Barcelona i residir en una ciutat que està allunyada de l'àrea metropolitana.

Nivell precrisi, i més parc

En el darrer estudi realitzat pels promotors i agents immobiliaris es va indicar que els lloguers se situen a nivells dels anys 2006 i 2007 (és a dir, abans de l'entrada de la crisi). A Girona ciutat, sense anar més lluny, un pis de tres habitacions costa de mitjana 687 euros mensuals (un 10,81% més que ara fa un any). Finalment, Company va explicar que el que realment cal és «augmentar» el nombre d'habitatges de lloguer i així poder abaratir el cost. Ara bé, el president del Col·legi d'API de Girona va concretar que calen reformes legals que permetin «augmentar la seguretat dels llogaters» a l'hora de cobrar a final de mes.