La morositat bancària descendirà en els mesos successius a un ritme superior al 25%, podent situar-se al novembre al voltant dels 70.400 milions d'euros, una caiguda en taxa interanual superior al 28%, segons el butlletí Trimestral de Morositat elaborat per l'agència de ràting Axesor.

En relació a la ràtio de morositat, la previsió d'Axesor és que se situï a la fi d'any en el 5,9%, la qual cosa suposaria una reculada superior al 27% en termes interanuals i deixaria la ràtio de morositat en el nivell més baix des de 2010.

Respecte a la morositat de les llars, l'estimació és que el volum de morositat dels crèdits hipotecaris s'hagi situat al tancament del primer semestre en uns 20.250 milions d'euros, presentant una caiguda del 7,5% interanual i aconseguint el nivell més baix des de l'estiu de 2012. Això deixaria la ràtio de morositat hipotecària de les llars en el 4,29%.

Cau el deute de les constructores

La morositat del sector al qual pertanyen les societats constructores i hipotecàries s'haurà situat al final del primer semestre en 11.900 milions d'euros, una caiguda del 65,3%, podent arribar a caure per sota dels 10.000 milions d'euros al setembre.

La ràtio de morositat de les societats immobiliàries i constructores està experimentant un «significatiu» descens. La previsió és que el balanç del primer semestre hagi deixat la ràtio en un 10,1%, fa solament un any superava clarament el 20%, la qual cosa dóna idea de la magnitud de l'ajustament.

Pel que fa al volum de crèdit total, aquest mantindrà la seva senda descendent i Axesor espera que se situï prop de finals d'any en 1,15 bilions d'euros, el nivell més baix des de desembre de 2004.

El volum de crèdit amb garantia hipotecària concedit a les llars se situarà a la fi d'any en 470.000 milions d'euros constants, un nivell no vist des de l'any 2005.

El saldo de crèdit a les societats del sector immobiliari i de la construcció s'haurà situat al tancament del primer semestre en 117.850 milions d'euros, una caiguda interanual superior al 21%, segons les previsions de l'agència de ràting.