L'empresari de Banyoles i un dels socis fundadors de Bombes Elèctriques Espa Josep Pagès i Pagès, va morir ahir als 83 anys. Pagès va morir després de molts anys dedicat en cos i ànima a fer créixer el projecte empresarial. Precisament per la seva gran capacitat de treball i pels canvis que va afavorir amb els seus dissenys, l'empresari va rebre la Medalla al Treball President Macià el 1999. La cerimònia religiosa en sufragi per la seva ànima se celebrarà demà, dia 14, a dos quarts de deu del matí a la parròquia de Santa Maria dels Turers.

Pagès va començar la seva activitat empresarial de la mà del seu pare. Va prendre el relleu del petit taller del seu pare, on, quan tenia 27 anys, va crear el seu primer prototip de bomba; un invent que revolucionà la vida de molta gent i, en bona part, la de la seva petita ciutat, Banyoles. Sense dubte, aquell invent fou el primer pas d'una nova i apassionant aventura que avui dia encara continua en forma d'una gran empresa local amb vocació global.

El 1962 Josep Pagès va fundar, amb la complicitat dels socis Joaquim Daranas i els germans Lluís i Joan Fontfreda, l'empresa Talleres Espa, que comptava aleshores amb set treballadors. Encara lluny de l'especialització dels últims anys, en aquells inicis «tothom feia d'una mica de tot», i la feina ben feta, la imaginació i les ganes de tirar endavant marcaven el dia a dia, segons citava el mateix Pagès en una entrevista per a Testimonios para la historia.

Gairebé 50 anys més tard, Espa és l'empresa mare del grup que porta el mateix nom i que aplega centenars de treballadors. Present en més de 50 països i mercats, s'ubica a Banyoles, on ocupa un parc industrial d'uns 45.000 m² coberts, i està especialitzada en la fabricació i el subministrament de tot tipus de bomba elèctrica per a moviments d'aigües i d'altres líquids.

Als anys 60, la recerca de clients s'inicià a les comarques més properes, però ben aviat es donà pas a l'exportació de productes. De fet, Espa fou pionera a l'hora de travessar fronteres, començant per l'àmbit europeu, el 1976, amb la primera filial a França, a Perpinyà, i poc després amb l'obertura a Portugal.

Des de fa uns anys, Espa és un grup empresarial de primer nivell europeu, amb diverses filials. El 2016 es trobava entre les 40 empreses gironines més importants per volum de facturació.