Un total de 76.658 catalans dels més de 300.000 residents fins a principis d'aquest any a l'estranger són joves menors de 34 anys, que representen un percentatge del 25%, segons les dades d'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya.

El nombre de joves d'entre 15 i 34 anys que van marxar de Catalunya ha augmentat en 5.000 des de l'any passat, mentre que el total de catalans emigrats ho va fer en 20.000, un 6,38% més.

Són dades de "Joves Emigrants", un informe amb el qual el sindicat pretén "donar visibilitat al nombre significatiu de joves catalans que decideixen emigrar a altres països a la recerca d'oportunitats laborals de qualitat" en els últims nou anys.

La portaveu nacional d'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, Elena Ferrero, ha explicat que en les demarcació de Girona el nombre de menors de 34 anys residents a l'estranger gairebé s'ha triplicat des de 2009, s'ha duplicat a Tarragona i Barcelona, i ha augmentat un 44% a Lleida.

Encara que Girona és la província que més ha vist créixer percentualment la seva migració jove en els últims anys, dels 76.658 catalans joves a l'estranger registrats en total fins a principis de 2018, un 80% procedeixen de la província de Barcelona.

Entre 2017 i 2018 han emigrat 2.000 joves més de la província de Barcelona -la majoria de la capital catalana-, 600 més de Girona, 400 més de Tarragona i 100 més de Lleida.

Els gironins marxen majoritàriament a França

Per destinacions, Argentina és el país que més joves emigrants ha rebut de la província de Barcelona, ??Andorra de Lleida i França de Tarragona i Girona, tot i que l'informe també destaca altres destinacions com Alemanya, Suïssa i el Regne Unit.

Segons l'informe, moltes d'aquestes migracions estan motivades per la "impossibilitat de trobar una feina digna" en el mercat laboral: "La situació segueix sent preocupant", ha criticat Elena Ferrero.

De fet, un 37% dels aturats a Catalunya són menors de 34 anys, i entre els joves la franja més afectada és el grup d'entre 25 i 34 anys, amb 92.700 aturats, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa del primer semestre de 2018.

La població jove és a més la més afectada per la sobreformación, és a dir, que treballen en ocupacions que requereixen una formació inferior a la que tenen: el 2017 va representar un 37% i per sexes va ser sis punts superior en dones que en homes.

Entre els joves amb ocupació, la meitat d'ells treballa amb contractes temporals i un 28% a jornada parcial.

L'informe d'UGT destaca que dels 1,3 milions de contractes signats a població jove a Catalunya durant l'any passat, un 89% eren temporals i el 11% restant de caràcter indefinit.

Finalment, la població menor de 34 anys percep salaris d'entre 11.000 i 20.000 euros anuals, quan la mitjana se situa en 24.500 euros bruts anuals, segons l'enquesta d'Estructura Salarial de 2016.

L'informe finalitza amb la petició a les administracions de crear polítiques d'ocupació, de R + D + I i de reconversió industrial per fomentar el retorn dels emigrats, així com la derogació de la reforma laboral, que ha augmentat la "precarització" de l' ocupació.