13 de setembre de 2018
13.09.2018

Els preus pugen una dècima i situen la inflació anual en un 2,4% a Girona

L'IPC es refreda perquè el cost dels carburants, el turisme i els allotjaments hotelers augmenta menys que l'agost passat. UGT i CCOO demanen que es «garanteixi el poder adquisitiu dels treballadors»

13.09.2018 | 01:10

Els preus van pujar una dècima a l'agost a Girona en relació amb el juliol i van situar la taxa d'inflació anual en el 2,4%, dues dècimes menys que la registrada al juliol (2,6%), segons les dades publicades ahir per l'institut d'estadística espanyol. La inflació a Girona se situa dues dècimes per sobre de la registrada a Catalunya i a l'Estat espanyol.

La caiguda de la inflació en una dècima aquest mes d'agost en termes anuals s'explica perquè el preu dels carburants, els paquets turístics i els allotjaments hotelers tot i pujar ho van fer amb menys intensitat que a l'agost de l'any passat.

Per contra, mentre que aquestes cistelles del transport, oci i cultura i hotels, cafès i restaurants han refredat els preus per fer front a la desacceleració del sector turístic, la factura elèctrica i els preus de les fruites de temporades escalfaven la inflació.

En el conjunt de Catalunya la taxa d'inflació anual es va situar en el 2,2%, una dècima menys que la registrada al juliol.

La caiguda de la inflació en una dècima aquest mes d'agost en termes anuals s'explica perquè el preu dels carburants, els paquets turístics i els allotjaments hotelers tot i pujar ho van fer amb menys intensitat que a l'agost de l'any passat.

Preus refredats

Per contra, mentre que aquestes cistelles del transport, oci i cultura i hotels, cafès i restaurants han refredat els preus per fer front a la desacceleració del sector turístic, la factura elèctrica i els preus de les fruites de temporada escalfaven la inflació.

La desacceleració moderada de les xifres del sector turístic que s'ha registrat aquest estiu tant a l'Estat espanyol com a Catalunya ha frenat la pujada de preus dels productes i serveis vinculats a l'activitat turística com es pot comprovar en les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en relació amb el mes d'agost.

En termes anuals, les cistelles del transport, l'oci i cultura i els hotels, cafès i restaurants, tot i haver augmentat els preus per estar en plena temporada turística ho han fet de manera més moderada que el mateix mes de l'any passat.

Inflació «descontrolada»

Els sindicats CCOO i UGT van demanar ahir que es «garanteixi el poder adquisitiu dels treballadors», després que els preus hagin pujat dues dècimes a l'agost a Catalunya.

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, va dir que el problema de la inflació és que està «descontrolada» i el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va reclamar que es «regulin» alguns sectors com l'energètic per tal que l'augment de preus no suposi una «pèrdua de poder adquisitiu» per als treballadors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook