15 de setembre de 2018
15.09.2018
Diari de Girona

Lleida acollirà al novembre la 25a edició de la gala de lliurament dels premis Porc d'Or

Per quinzena ocasió, la capital del Segrià serà l'escenari d'aquests guardons, que reconeixen les millors explotacions porcines de l'Estat. Enguany hi ha 120 nominacions, 45 premiats per a cada categoria i unes 800 explotacions participants

15.09.2018 | 01:43

El 23 de novembre Lleida tornarà a acollir la gala de lliurament dels premis Porc d'Or, que enguany arriben a la seva 25a edició. Serà la quinzena ocasió que la capital del Segrià aculli l'entrega d'aquests guardons, després que el 2017 es lliuressin a Segòvia, ara tornen als seus orígens. Els premis Porc d'Or, organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i aquest any amb el suport de l'Ajuntament de Lleida i Mercolleida, reconeixen l'excel·lència en la producció porcina.

En les edicions prèvies, centenars d'empreses i explotacions de porcí d'arreu de l'Estat han estat distingides amb algun d'aquests guardons per la seva professionalitat, tasca i esforç; amb una àmplia representació de les comarques gironines a cada edició. Els Porc d'Or han estat testimoni de la gran evolució que ha experimentat el sector porcí estatal, a través de l'eina BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), gestionada per l'IRTA, i que suposa la base sobre la qual es fonamenten aquests guardons.

Pedro López, director del BDporc i dels premis Porc d'Or, ha destacat que entre el 1994 - quan l'IRTA va posar en marxa aquests premis - i el 2017 la productivitat numèrica ha passat de 19,7 garrins deslletats per truja i any a 29,46. Pel que fa a la fertilitat, ha augmentat d'un 79,63% l'any 1994 a un 87,36% el 2017. Unes xifres que «mostren la millora contínua d'aquest sector, un dels més importants per a la nostra economia», segons López.

Durant aquest temps, els premis Porc d'Or han comptat amb el suport de l'empresa de salut animal Zoetis, que ha acompanyat l'IRTA en la celebració i lliurament dels guardons. El gran esdeveniment anual del sector porcí estatal d'aquesta edició comptarà també amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a coorganitzador.

El 28 de juny el jurat dels premis Porc d'Or 2018 es va reunir a la seu de l'IRTA a Lleida per decidir les 120 nominacions i 45 premiats per a cada categoria i per a cada apartat dels guardons, d'entre les prop de 800 explotacions i més de 950.000 reproductores analitzades adherides al BDporc que opten als premis. A aquests 45 guardons cal afegir els tres premis especials: premi Porc d'Or amb Diamant; premi Porc d'Or del Ministeri d'Agricultura a Sanitat, benestar animal i medi ambient, i el premi a la màxima productivitat numèrica. D'aquesta manera, als premis Porc d'Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent els criteris de nombre de garrins deslletats per truja de baixa, taxa de parts i productivitat numèrica. I les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l'explotació (1a, fins a 200 truges; 2a, de 201 a 500 truges; 3a, de 501 a 1.000 truges; 4a, de 1.001 a 2.000 truges, i 5a, de més de 2.001 truges).

El jurat encarregat de determinar les explotacions nominades als premis i les guardonades l'integren personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la investigació ramadera i l'administració. Els membres són: Pepa Lueso, Pablo Bernardos i Jesús Salas, representants del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA); Miguel Angel Higuera, de l'Associación Nacional de Criadores de Ganado Porcino; Quim Xifra i Montserrat Álamos, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya; Raquel Quintanilla, Nuria Alòs i Pedro Lòpez, per part de l'IRTA; Josep Gasa, de la Universitat Autònoma de Barcelona; i els consultors Carlos Piñeiro i Jorge Ayuso, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit