15 de setembre de 2018
15.09.2018

El PIB català va créixer un 3,1% interanual el segon trimestre de l'any

Encara que la demanda interna segueix sent un dels factors que expliquen la bona dinàmica, el consum de les llars mostra un cert alentiment

15.09.2018 | 01:43
El PIB català va créixer un 3,1% interanual el segon trimestre de l'any

L'economia catalana va créixer un 3,1% en el segon trimestre d'aquest any en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, fet que suposa una dècima menys que en el primer trimestre, encara que el PIB català es va situar quatre dècimes per damunt de la mitja espanyola.

L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) va fer pública ahir aquesta dada corresponent al segon trimestre de l'any i ha subratllat que l'economia catalana manté el seu creixement gràcies, principalment, a la demanda interna (+ 2,8%) i, en menys grau, a la contribució del saldo exterior (+ 0,6%).

L'Idescat ressalta que el PIB català va créixer un punt percentual més que la mitjana de la Unió Europea en termes interanuals. Encara que la demanda interna segueix sent un dels factors que expliquen la bona dinàmica de l'economia catalana, el consum de les llars mostra cert alentiment, ja que s'ha reduït vuit dècimes (del 2,8 al 2% interanual) en comparació amb el trimestre anterior. En canvi, la formació bruta de capital, que mesura variables com la inversió en actius, va augmentar un 4,8% interanual a causa de l'evolució a l'alça de la formació bruta de béns d'equip, que va repuntar un 5,3%.

Pel que fa al saldo exterior, els intercanvis amb l'estranger es van saldar amb un balanç negatiu en una dècima (-0,1%), davant del creixement d'un 0,8% de l'anterior trimestre.L'Idescat explica aquest descens de nou dècimes respecte al primer trimestre de l'any per una reducció significativa en l'evolució de les exportacions de béns i serveis en comparació al trimestre anterior (1,6% d'augment interanual en el segon trimestre, enfront del 4,9% del primer).

Per sectors d'activitat, la construcció continua amb la seva bona marxa i va augmentar un 6,3% interanual, quatre dècimes més que en el trimestre anterior, mentre que el sector serveis va mantenir el seu creixement en el 2,6%. També la indústria va repuntar un 4% interanual, nou dècimes menys que en el primer trimestre, encara que van experimentar creixements a doble dígit branques industrials com la de fabricació de maquinària i equips mecànics (15,4%), la de productes farmacèutics (13,2%) i els materials i equips elèctrics, electrònics i òptics (12,2%).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook