El Consell d'Administració de CaixaBank ha decidit aquest dijous vendre la seva participació a la petroliera Repsol. El president del banc, Jordi Gual, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, han presentat la renúncia al càrrec de consellers dominicals al Consell d'Administració de Repsol. El procés de venda s'articularà, d'una banda, amb la liquidació anticipada dels dos contractes de permuta de renda variable que representen gairebé la meitat de les accions de Repsol que té Caixabank, el 4,61% de la companyia energètica. En paral·lel es començarà immediatament un programa de vendes per a l'altre meitat d'accions, un 4,75% de la companyia. L'objectiu és liquidar les participacions abans del tancament del primer trimestre del 2019.

Aquesta operació s'emmarca en els objectius del Pla Estratègic 2015-2018 de CaixaBank, entre els quals s'incloïa reduir el pes del consum de capital de la cartera de participades, que al tancament del 2014 assolia el 16%. En finalitzar el segon trimestre del 2018, el capital assignat a les participades se situa al voltant del 5%, després de completar diferents operacions durant aquest període, especialment les vendes de les participacions a The Bank of East Asia i Grup Financer Inbursa, i la presa de control a BPI.

CaixaBank estima que aquest programa de vendes de la participació a Repsol resultarà en una pèrdua extraordinària neta d'aproximadament 450 milions d'euros en el compte de resultats del tercer trimestre del 2018 i, una vegada conclòs el procés de venda, en un impacte pràcticament neutral en la ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) fully loaded