La policia espanyola ha destapat un frau a la Seguretat Social de gairebé 5 MEUR comès per 41 empreses a la demarcació de Barcelona. S'han revisat nou expedients i s'han investigat 22 persones com a presumptes responsables de delictes contra la Seguretat Social, falsedat documental, frustració a l'execució i estafa. L'operació, denominada 'Laietana', ha comptat amb la col·laboració de la Tresoreria General de la Seguretat Social, que ja a principis del 2018 va enviar diverses denúncies on detallava les diferents formes de frau realitzades. Els responsables dels delictes han resultat ser principalment els administradors i socis de les societats investigades, però també persones que actuaven com a testaferros.

Aquests 'homes de palla' eren en alguns casos familiars directes o treballadors en connivència amb el patró, que es trobaven sota l'amenaça que aquesta era l'única manera de reflotar l'empresa i que poguessin mantenir el seu lloc de treball.

Durant la investigació s'han realitzat informes patrimonials de les persones i empreses implicades i dels seus entorns, i s'han descobert així béns que s'havien intentat amagar per evitar les accions executives dels creditors, simulant així una situació d'insolvència. Tot plegat s'ha posat en coneixement del jutjat competent i de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Les empreses, que eren deutores amb la Seguretat Social per impagament d'assegurances socials en alguns exercicis per més de 50.000 euros, se succeïen transvasant-se els treballadors i els mitjans productius. També es va detectar contrafacturació entre elles i que tenen els mateixos clients, que són facturats des d'empreses que no estan donades d'alta en la Seguretat Social o no estan al corrent amb aquest organisme. D'aquesta forma es dificultava la seva tasca recaptatòria.

Aquestes empreses van crear diverses formes per evitar el pagament dels deutes a la Seguretat Social: creació successiva de societats mercantils, creació de grups d'empreses, creació d'entramats d'empreses, successives transmissions de titularitat de béns, maniobres d'ocultació de béns, venta il·lícita o anticipada dels mateixos per ocultar-los i falsificació de certificats d'estar al corrent del pagament amb la Seguretat Social. Això es feia a través d'empreses subcontractades.

Alguns dels responsables implicats són reincidents, ja que ja van ser investigats en anys anteriors per fets similars.