El Consell de Ministres ha aprovat avui un reial decret llei de mesures contra la pobresa energètica que deroga el càrrec que s'imposava als autoconsumidors per l'energia generada i consumida a la pròpia instal·lació, el que s'ha vingut coneixent com 'impost al sol '.

El Govern ha decidit eliminar, a més, altres barreres que, al seu parer, dificultaven i desincentivaven la implantació de l'autoconsum elèctric a Espanya.

Entre les mesures exposades per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, hi ha la simplificació dels tràmits burocràtics i tècnics per a les instal·lacions d'autoconsum i l'eliminació de l'obligació de que les no superiors a 100 quilowatts (KW) s'inscriguin en el registre administratiu d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica.

També reconeix el dret a l'autoconsum compartit per part d'un o diversos consumidors, la qual cosa permetrà aprofitar les economies d'escala, així com el dret a autoconsumir energia elèctrica sense peatges ni càrrecs.

Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, el desenvolupament de l'autoconsum garanteix als consumidors l'accés a alternatives més barates i respectuoses amb el planeta, contribueix a reduir les necessitats de la xarxa elèctrica, genera major independència energètica, permet reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i crea ocupació.

La ministra ha dit que la supressió de l''impost al sol' li produeix especial satisfacció, ja que "per fi aquest país es lliura del gran absurd del qual s'han mofat experts internacionals".

L'anterior govern del PP va vetar al març una proposició de llei recolzada per tots els grups parlamentaris del Congrés, excepte PP i Fòrum Astúries, que defensava l'eliminació de càrrecs a l'autoconsum elèctric.

L'Executiu de llavors va al·legar per vetar-lo que aquesta mesura reduiria els ingressos pressupostaris, ja que es deixarien de recaptar 162 milions d'euros anuals via impostos i, a més, incrementaria el dèficit de tarifa.

A Espanya, la potència elèctrica registrada en instal·lacions d'autoconsum ascendeix a 1.196 megawatts (MW), dels quals 170 MW corresponen a instal·lacions de fonts d'energia renovables, i només hi ha tot just una mica més d'un miler de autoconsumidores, enfront del més d'un milió que hi ha a Alemanya.

Dins de l'autoconsum amb renovables, destaquen les aportacions corresponents a l'aprofitament energètic del biogàs (127 MW) i l'energia solar fotovoltaica (28 MW).