La moneda ciutadana REC (Recurs Econòmic Ciutadà o Real Economy Currency) ha començat a circular als 10 barris barcelonins que conformen l'Eix Besòs, en el marc d'un projecte europeu per afavorir el comerç i els serveis de proximitat. El REC és un sistema d'intercanvi ciutadà complementari i paritari a l'euro que permet fer els pagaments entre el mòbil del client i el mòbil de l'establiment de forma instantània, fàcil i sense costos.

El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el coordinador del REC, Martí Olivella, de l'associació d'innovació social Novact, impulsora de la iniciativa, van presentar aquesta setmana el projecte pilot de posada en circulació d'aquesta moneda ciutadana complementària a l'euro al mercat del Besòs. L'objectiu del REC és afavorir que els diners es quedin al territori per fomentar l'economia, el comerç i les relacions de proximitat, i que aquests diners es gastin als barris, als seus comerços i establiments.

A la presentació, Pisarello va recordar que l'Ajuntament posa en marxa el REC «juntament amb entitats comercials i veïnals» i va destacar que és «una mesura molt innovadora» i «una eina fonamental» per «aconseguir que les despeses de la ciutadania no vagin només a les grans superfícies o el comerç electrònic».

De la seva banda, Olivella va destacar que «qualsevol ciutadà pot de manera lliure i per convenciment obligar-se a comprar en REC per promoure un nou model econòmic i financer amb la teva despesa sabent quins beneficis té».

Qualsevol persona que ho desitgi podrà canviar euros per RECs descarregant i registrant-se en l'aplicació disponible a Google Play i utilitzar-los als comerços de l'Eix Besòs que accepten aquesta moneda ciutadana i que pot localitzar al mapa de la pàgina web del REC i a l'aplicació mòbil. L'experiència s'inicia amb 86 comerços i llocs de mercats, que s'han donat d'alta per acceptar el pagament en RECs.

A més, l'Ajuntament ha realitzat el primer pagament del 25% del Suport Municipal d'Inclusió (SMI) en REC als 315 usuaris del projecte B-MINCOME que han rebut la formació sobre el funcionament de l'aplicació de la moneda ciutadana. Així, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, un total de 42.590,39 RECs començaran a circular aquest mes d'octubre.