El Consell de Ministres va aprovar, ahir, un pla de mesures per ampliar les cobertures de l'actual bo social elèctric, incloent-hi les famílies monoparentals i recollint la prohibició de tallar el subministrament en les llars acollides al bo social on visqui almenys un menor de 16 anys, així com per abaratir la factura de la llum davant l'espiral alcista dels últims mesos en el preu de l'electricitat.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va destacar que l'objectiu de la nova norma és oferir cobertura als consumidors vulnerables els pròxims mesos d'hivern «mentre es construeix una Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica».

El reial decret-llei fa extensiva aquesta mesura de prohibir el tall de llum, considerat un subministrament essencial, també per a les llars on resideixi almenys una persona amb un nivell de discapacitat del 33% o superior. També s'aplicarà quan visqui en l'habitatge almenys una persona en situació de dependència.

Aquestes circumstàncies, que hauran d'avaluar-se i acreditar-se mitjançant certificats expedits pels serveis socials, no estaven previstes en l'anterior regulació del bo social elèctric que va aprovar l'anterior Govern.

Així mateix, amb l'objectiu que més famílies monoparentals puguin accedir al bo social, s'han establert per l'Executiu criteris de renda específics per a aquests col·lectius, més susceptibles al risc de pobresa energètica, especialment en el cas de les dones, considerant que el 85% de les llars monoparentals tenen al capdavant a una mare.

Pel que fa als límits de consum d'energia amb dret a descompte, la nova normativa amplia un 15% amb l'objectiu de compensar els increments de preus i acostar-se més als consums reals de les llars més vulnerables.

Ara l'energia amb dret a descompte no consumida un mes, pot utilitzar-se a un altre moment, amb el que es facilita també la protecció de les llars durant els mesos de major consum, que solen correspondre's amb els de temperatures més baixes.

A més, la norma també prorroga fins al pròxim 31 de desembre el termini per renovar el bo social elèctric als consumidors que estiguessin acollits al bo social antic, que expirava aquest 8 d'octubre.

Paral·lelament, es crea un nou bo social tèrmic, al que podran acollir-se les llars que siguin beneficiaris del bo social elèctric a data de 31 de desembre i que es tracta d'una ajuda econòmica directa perquè les llars vulnerables puguin fer front a les seves despeses de calefacció, aigua calenta o cuina aquest hivern, amb independència del combustible que utilitzin.

A manera de referència, amb un pressupost de 100 milions d'euros i si el nombre de beneficiaris del bo elèctric a 31 de desembre fos d'1,5 milions, les quanties oscil·larien entre un mínim de 25 euros (per al consumidor vulnerable en zona càlida) i un màxim de 130 euros (per al consumidor vulnerable sever en zona molt freda).