13 de octubre de 2018
13.10.2018

La CNMC investiga set grans contructores per pactar obres públiques des de 2001

?Competència va trobar correus electrònics entre les diferents societats, autonomenades «G7», sobre reunions setmanals per repartir-se contractes

13.10.2018 | 00:04

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha obert un expedient sancionador contra Acciona, Corsán-Corviam, Dragados (ACS), FCC, Ferrovial, OHL i Sacyr per presumptament arreglar la seva participació en licitacions públiques per a la construcció i rehabilitació d'infraestructures i edificis. Segons va informar l'organisme regulador, les pràctiques anticompetitives consistirien en acords i intercanvis d'informació entre aquestes empreses amb l'objecte de restringir la competència en licitacions convocades per diferents Administracions públiques a Espanya.

Des de Ferrovial van assenyalar que la seva participació en els fets investigats per la CMNC no infringeixen la legislació sobre competència. Per la seva banda, des d'Acciona confien que, després de la tramitació de l'expedient, aquest s'arxivi sense majors conseqüències i mostren la seva disposició per col·laborar amb la CNMC i defensen el compliment de les normes de competència.

D'acord amb la CNMC, aquests pactes i intercanvis haurien tingut una especial incidència en la preparació de les seves ofertes tècniques de cara a aquestes licitacions i s'haurien instrumentat, entre altres vies, mitjançant la constitució d'«un grup estable i formal» per part de les citades companyies.

D'aquesta forma, decidien amb «caràcter setmanal» si contractaven conjuntament els diferents aspectes que incloïa l'oferta tècnica de les licitacions que anaven fent-se públiques.


Una descoberta casual

El cas té el seu origen en documentació trobada durant la instrucció d'un altre expedient i que no tenia relació amb el cas que s'estava investigant. El juny de 2017, la CNMC va informar que investigava possibles pràctiques anticompetitives als mercats de la construcció i rehabilitació d'infraestructures i edificacions, consistents en el repartiment de mercat mitjançant la fixació de condicions comercials o l'intercanvi d'informació comercial sensible.

Segons la mateixa font, després d'aquesta troballa, la direcció de Competència de la CNMC va procedir a incorporar la documentació en un expedient diferent i va dur a terme inspeccions domiciliàries en quatre de les empreses incoades.

A la vista de la informació disponible i de la documentació recaptada, la CNMC considera que existeixen «indicis racionals» de la comissió, per part d'Acciona Construcción, Corsán-Corviam, Dragados, FCC Construcción, Ferrovial Agromán, Obrascón Huarte Lain, i Sacyr Construcción, de possibles infraccions de la normativa de competència.

L'organisme recorda que la incoació d'un expedient no prejutja el resultat final de la investigació i que ara compta amb un màxim de 18 mesos per a la seva instrucció i resolució. La CNMC afegeix que la investigació dels càrtels és una de les seves prioritats d'actuació per l'especial gravetat de les seves conseqüències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats.

Per a això compta amb el programa de clemència, que permet a les empreses que formen part d'un càrtel beneficiar-se de l'exempció del pagament de la multa, sempre que aportin elements de prova que possibilitin la seva detecció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook