13 de octubre de 2018
13.10.2018

Fructicultors de Girona troben les claus per evitar fungicides postcollita

?L'objectiu és obtenir mètodes alternatius per conservar la poma i la pera sense l'ús de químics després de la collita, oferint un producte més saludable ?La majoria de productores de fruita de Girona no apliquen fungicides en aquest període

13.10.2018 | 00:04

L'ADV de fructicultors de Girona, comptant amb la col·laboració del SAT Fruita d'Alcarràs, l'IRTA i la Fundació Mas Badia, han desenvolupat un projecte durant dos anys amb l'objectiu de trobar mètodes alternatius que permetin evitar l'ús de fungicides químics aplicats a la postcollita de poma i pera per mantenir la seva conservació dins les càmeres refrigerants. Segons el tècnic de fruita de Mas Badia i integrant en el projecte Pere Vilardell, «a la província de Girona, des del 2013 pràcticament gairebé el 100% de la producció de poma i pera es fa sense el bany de fungicides després de collir, procediment que garanteix una fruita més sana».

El projecte ha estat una iniciativa de les empreses productores de fruita que formen part de l'associació de fructicultors de Girona, a banda de comptar també amb el suport d'empreses de Lleida. El centre tecnològic on s'han realitzat els treballs ha estat la Fundació Mas Badia, l'estació experimental agrícola ubicada a la Tallada d'Empordà consorciada amb l'Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries (IRTA), organisme d'investigació de la Generalitat de Catalunya adscrit al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

El projecte es va aprovar el novembre de 2015 però es va fer durant les collites de poma i pera de 2016 i 2017. El seu principal objectiu és aconseguir mètodes alternatius als tractaments fungicides de postcollita, concretament de poma i pera, per tal de reduir i eliminar l'ús dels químics postcollita i dels residus que aquests produeixen. Segons el mitjà RuralCat, portal web informatiu amb notícies relacionades amb el món rural i agroalimentari de Catalunya, «el sector fructícola al territori català representa el 15,5% de la producció agrícola, i la pera i la poma són algunes de les espècies més rellevants». Aquestes fruites, una vegada collides, es conserven en càmeres de fred, període en què poden aparèixer «pèrdues per alteracions entre el 4 i el 6% del pes de fruita conservada i de les quals el 50% són degudes a podridures», apunta el mitjà digital. Tradicionalment, el procediment per tal de tractar la fruita collida amb el fi de conservar-la millor a les càmeres frigorífiques consistia en aplicar fungicides de síntesi a partir d'un sistema de dutxa (drenxer) al producte recentment collit de l'arbre. El projecte liderat per l'ADV de fructicultors de Girona, amb la col·laboració del SAT Fruita d'Alcarràs de Lleida, ha pogut determinar l'eficàcia d'estratègies de fungicides químics i biològics aplicats a camp que substitueixen els tractaments postcollita.


Alternatives als fungicides

El projecte, realitzat durant les collites de dos anys consecutius, ha detallat dos procediments que permeten conservar la fruita i oferir-la de forma més natural i sense residus químics. El tècnic Pere Vilardell distingeix dues alternatives. Per una banda, s'ha comprovat que hi ha tractaments preventius que s'apliquen quan la fruita es troba encara al camp mitjançant productes de baixa toxicologia. Per altra banda, Vilardell destaca que és bàsic aplicar uns «protocols de neteja i desinfecció a les cambres de refrigeració per tal de conservar una higiene estricta general a les instal·lacions de conservació». Segons el tècnic, aquesta mesura «permet obtenir una fruita més neta sense residus sobrants de fitosanitaris que tenen un impacte sobre el medi i que són difícils d'eliminar», restes que ha de recollir una empresa de gestió de residus. Vilardell afegeix que inclús en alguns productes d'estiu, com són la poma Gala o Golden, no fa falta aplicar tractaments al camp, ja que es recullen en una època seca. En canvi, les varietats més tardanes com la poma Fuji tenen més risc de podridures i és preferible aplicar mètodes preventius.

La recerca engloba l'àmbit de les comarques de l'Urgell, el Segrià, la Segarra, el Pla d'Urgell, el Baix Llobregat, el Baix i l'Alt Empordà. Segons l'expert de Mas Badia, la iniciativa s'emmarca en un Grup Operatiu coordinat pel Departament d'Agricultura i encapçalat per les empreses de l'ADV de fructicultors de Girona que han pres la iniciativa d'investigar aquest projecte d'innovació agroalimentari. RuralCat apunta que el pressupost de l'estudi ha estat de 144.098 euros, comptant amb finançament del DARP i la Unió Europea a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook