L'Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) celebra que el Departament d'Agricultura de la Generalitat hagi decretat evitar que entrin garrins de fora del territori com a mesura preventiva de cara a controlar el brot de Pesta Porcina Africana (PPA) que va sorgir fa unes setmanes a Bèlgica. La mateixa JARC va reclamar dilluns passat al sector ramader concentrar més esforços perquè el territori català s'autoabasteixi de garrins durant un temps per evitar importar-ne de fora i evitar un possible risc de contagi sobretot canalitzat a través dels porcs senglars.

Segons el cap sectorial del porcí de l'organització agrària, Jaume Bernis, depèn de la voluntat del sector tirar endavant aquesta proposta. El mateix apunta que el control en el front ramader i també en el transport dels garrins no és suficient per minimitzar l'entrada de la malaltia al país. Bernis apunta que el principal agent que ha estès el PPA a altres punts d'Europa és la fauna salvatge, concretament els porcs senglars. Per aquest motiu, anuncia que el proper 19 d'octubre es reclamarà en el marc del Grup de Diàleg Civil de Brussel·les que els diferents estats extremin els controls de senglars.

Jornada del porcí de la JARC

La JARC va organitzar dijous a Alcarràs (Lleida) la cinquena Jornada del porcí, on es va posar sobre la taula el risc d'entrada de la PPA a Catalunya principalment per part dels porcs senglars. L'economista Xavier Sala i Martín, present en l'acte, va participar en la jornada destacant el paper del sector agroalimentari català.