Una paga extra per a les mares de nens de fins a 4 anys. El Tribunal Suprem ha establert com a doctrina que les prestacions públiques per maternitat estan exemptes de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), la qual cosa contradiu el criteri que fins ara ha mantingut l'Agència Tributària.

Al voltant de 20.000 dones de les comarques gironines podran sol·licitar l'IRPF que van abonar durant els mesos que van estar de baixa per maternitat i van cobrar la prestació entre els anys 2014 i 2017, ja que els exercicis anteriors han prescrit en haver passat més de quatre anys. Les contribuents que van incloure aquesta ajuda a les seves declaracions d'IRPF poden reclamar la devolució del que els van retenir en els últims quatre exercicis fiscals, després que el Tribunal Suprem hagi declarat la prestació com a exempta d'aquest impost.

Els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) calculen que l'exempció de l'IRPF a les prestacions públiques per maternitat percebudes de la Seguretat Social tindrà 1.085.000 beneficiàries a tota Espanya. Els tècnics aclareixen que només es beneficiarien d'aquesta mesura les dones que, trobant-se treballant, en substitució de la nòmina, han rebut la prestació que atorga la Seguretat Social.

Un total de 17.684 gironines van obtenir de la Seguretat Social prestacions per maternitat entre 2014 i 2017, i en el primer semestre d'aquest any es van comptabilitzar altres 2.203 prestacions la quantia de les quals equival a la totalitat del salari del perceptor durant les 16 setmanes de permís (ampliables en cas de part múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon). Encara que la norma d'IRPF parla de prestacions de maternitat, no només les mares perceptores podran reclamar. També podran els pares que l'hagin percebut, perquè quan el pare gaudeix del període cedit per la mare, la prestació que ell percep segueix sent de maternitat. Entre 2014 i 2017 la van obtenir 321 pares gironins, als quals cal sumar altres 68 durant el primer semestre de l'any.

Catalunya, al capdavant

Per autonomies, Andalusia i Catalunya són les que concentren el nombre més gran de beneficiàries d'aquesta mesura, amb prop de 196.000 i 195.000 contribuents, respectivament. Gestha sosté que la sentència de l'Alt Tribunal no tindrà un impacte per a les arques públiques massa significatiu per la durada en general de 16 setmanes, l'edat de la mare i la bretxa salarial de la dona, que fan que les nòmines sobre les quals es calcula aquesta prestació siguin generalment baixes i les retencions, quan existeixen, siguin molt baixes.