El 15,3% dels treballadors i el 59,3% dels aturats eren pobres a Catalunya el 2017, xifres que la UGT va argumentar que demostren «rotundament» el que implica la pobresa laboral des de l'inici de la crisi econòmica el 2008: precarització del mercat de treball i afebliment de la capacitat adquisitiva.

El sindicat va alertar amb motiu del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, que 1,75 milions de persones a Catalunya viuen en risc de pobresa o exclusió social i que el 28% es troba en aquesta situació per tenir una intensitat laboral baixa. «Les persones treballadores han pagat el preu de la crisi amb pèrdues d'ocupació, de drets laborals i una profunda devaluació salarial, i avui continuem bolcats en la pèrdua de poder adquisitiu a través de la constant evolució desbocada dels preus, especialment, en despeses essencials relacionades amb l'habitatge», com la llum, la calefacció i els lloguers, va explicar l'organització.

És per això que va exigir incrementar els sous per sobre dels preus, un Salari Mínim Interprofessional (SMI) que representi el 60% del salari mitjà i recuperar el poder adquisitiu de les pensions; derogar les últimes reformes laborals per haver «trencat l'equilibri de forces entre les empreses i la negociació col·lectiva»; millorar la qualitat de l'ocupació, i revertir les retallades en polítiques socials i un finançament que garanteixi l'Estat del Benestar. El sindicat també va demanar el «ple desenvolupament i implementació» de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que va subratllar que ha de ser universal i no condicionada a determinats paràmetres.

Salaris més baixos, més pèrdua

La UGT de Catalunya va subratllar que els assalariats amb menys ingressos són els que han perdut més poder adquisitiu entre el 2009 i el 2016, el 17,7%, mentre que els que tenien més ingressos han perdut el 7,2%.

Així mateix, entre el 2007 i 2017, va alertar que els sous catalans han disminuit un 2,6% la seva participació en la riquesa del país i la participació dels beneficis empresarials va augmentarun 2,5%.

Contractes parcials i curts

També va ressaltar que el 2017 el 37,5% dels contractes van ser a temps parcial i el 32% van ser de curta durada, fet que va raonar que aprofundeix que els salaris no fossin suficients per mantenir el nivell de vida dels treballadors.

«A Catalunya hi ha un col·lectiu molt significatiu de persones que treballen atrapades en un cercle viciós de precarietat, en una dinàmica de constants entrades i sortides de l'atur i de l'ocupació, alternen feines de curta durada amb períodes a l'atur, accepten feines a temps parcial encara que vulguin treballar més hores, i amb el desconeixement total de quins seran els seus ingressos anuals», va avisar. El sindicat va assegurar que la crisi econòmica va ser un «cop brutal» per a les condicions laborals i que des d'aleshores s'ha promogut una ocupació pitjor, que ha incidit en menys sous i ingressos per als treballadors.