Les entitats de finances ètiques van concedir a Espanya l'any passat préstecs per valor de 1.267 milions d'euros, gairebé un 24% més que el 2016, segons dades de l'Observatori de les Finances Ètiques. L'Observatori va presentar aquesta setmana el Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques i Solidàries 2017, que mostra l'evolució a Espanya durant l'últim any del sector de la banca ètica, conformat per entitats que promouen projectes amb impacte social i ambiental positiu.

Aquestes entitats van finançar l'any passat projectes d'àmbit estatal i internacional. Els préstecs internacionals es van concretar en un 77% dels casos en microcrèdits, encara que també es van destinar un 14,5% de les concessions al sector de l'agricultura i un 4,8% a projectes d'energies renovables. A escala estatal, el sector que va rebre més fons va ser el mediambiental (40,5% del finançament), seguit pel sectors social (24,7%) i cultural (15,3%), mentre que només un 11,7% del finançament es va destinar a particulars. Per autonomies, Madrid (31,8%), Catalunya (13,8%) i Andalusia (12,9%) van aglutinar més de la meitat de les concessions de préstecs, mentre que el 40% restant va quedar repartit entre la resta de l'estat.

En representació de l'Observatori, Sergi Salavert va destacar que «l'evolució de les finances ètiques a Espanya continua sent molt positiva» i que l'estalvi ètic aconseguit el 2017 va arribar a 2.165 milions d'euros, un 9,2% més respecte l'any anterior

Per altra banda, la taxa de morositat de les entitats de finances ètiques va ser del 2,20% el 2017, en contraposició a la de la banca tradicional, que es va situar en el 7,79%. El 2017 el sector va comptabilitzar un total de 232.010 usuaris -un 1,83% menys, encara que després de duplicar-se el nombre durant els últims cinc anys- que van fer aportacions de capital social o similar per valor de prop de 180 milions d'euros a Espanya, un 5,25% més respecte el 2016.

En aquesta edició, el Baròmetre ha inclòs també el sector de les asseguradores ètiques -aquelles registrades amb el Segell Europeu EthSI-, que van gestionar l'any passat més d'1,8 milions de pòlisses, amb un volum de primes pròxim a 650 milions d'euros.

El Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques i Solidàries està elaborat per l'Observatori de les Finances Ètiques de FETS-Finançament Ètic i Solidari, juntament amb el Consorci Som Comerç Just i Banca Ètica.