La sentència del Tribunal Suprem que determina que són els bancs els que hauran d'abonar l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats a les escriptures públiques de préstec amb garantia hipotecària i no els clients podria endurir a curt termini, de manera «immediata», la concessió de nous préstecs recuperant les comissions d'obertura, eliminades ja per molts bancs, i incrementar els diferencials de les noves hipoteques.

Així es va pronunciar el cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, que va assegurar que «la decisió judicial suposa un cop dur per al sistema financer espanyol i una alegria per a tots els que ja estan hipotecats, que podrien rebre una quantitat molt important».

Segons la seva opinió, aquesta sentència, «molt negativa» per als que vulguin hipotecar-se a partir d'ara, se suma a la incertesa actual en el sector bancari, que segueix a l'espera que s'aprovi la nova llei hipotecària. «Encara que creiem que la forta competència entre els bancs per captar nous clients podria minimitzar aquestes possibles pujades, és probable que la sentència dificulti l'accés al crèdit per als que estiguin ara intentant comprar una casa», va assenyalar. Per la seva banda, el director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, veu «important» el canvi d'opinió del Tribunal Suprem i va afirmar que, encara que no s'especifiqui la retroactivitat, la posició del Suprem anima els hipotecats a reclamar un import que podria ascendir a uns 3.000 euros de mitjana. Així, Font ha assenyalat que des d'organitzacions de consumidors es calcula que fins a 8 milions de persones podrien reclamar.