La sisena edició de la Setmana Bio per l'alimentació ecològica d'enguany comença avui dissabte i s'allarga fins al dia 28 d'octubre amb 250 activitats organitzades arreu de Catalunya, promogudes pels agents del sector. Del total d'actes que es realitzaran a les quatre províncies catalanes, Girona n'acull unes 14 a 12 municipis diferents. L'esdeveniment que fa sis anys que se celebra, està coorganitzat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l'Associació Vida Sana, dedicada a promoure l'agricultura biològica i l'alimentació saludable.

La Setmana Bio presenta un programa d'activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials en restaurants i altres propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològics i quines són les seves particularitats i beneficis. Enguany, la festa dels productes ecològics unirà esforços amb la Setmana Bio a l'escola, que es va celebrar per primer cop l'any passat, i inclourà també el lliurament del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, per concentrar forces i augmentar-ne la repercussió.

En el marc de la presentació de l'esdeveniment, la consellera d'Agricultura Teresa Jordà ha destacat «la importància de millorar la connexió local entre producció, transformació i consum amb l'aposta per una Setmana Bio centrada a promoure la proximitat dins del sector ecològic. Així, aconseguirem valorar la nostra pagesia, beneficiar-nos d'aquestes produccions en el territori i que el consumidor apreciï el producte ecològic català i l'obtingui en un mercat de proximitat».

Activitats a Girona

La Setmana Bio es va crear l'any 2012 per dotar el sector ecològic d'una eina de promoció amb l'objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d'aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics. Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors. En l'àmbit de la província de Girona, són dotze les poblacions on es fan activitats diverses al llarg de la setmana: Puigcerdà, Viladrau, Siurana d'Empordà, Prullans, Albons, Girona, Riudarenes, Torroella de Fluvià, L'Escala, La Bisbal d'Empordà, Figueres i Campdevànol. Alguns exemples són el taller de recuit amb llet d'ovella ripollesa a Siurana de l'Empordà, la visita pels castanyers centenaris acompanyada d'una degustació de productes a Viladrau, o l'acte «Descobreix com la Permacultura permet crear un ecosistema cultivat» a Prullans, on també es fa un sopar col·loqui amb un menú degustació de productes ecològics locals.