Encara que la nota enviada avui per la Sala Tercera del Suprem afegeix una gran incertesa regulatòria i, a l'espera que realitzi un nou moviment, els principals bancs espanyols han començat a analitzar un possible augment dels preus de les hipoteques a comercialitzar.

Aquest moviment es deu al fet que si el sector ja compta amb una estreta rendibilitat donat l'entorn de tipus d'interès en mínims històrics o una elevada competitivitat comercial, entre altres aspectes, i haver d'assumir un nou impost que fins ara ho venia abonant el client suposa un cop dur al seu compte de resultats. El sector, no obstant això, no té certesa ara mateix de res, i encara ha de valorar la decisió del Suprem, ja que no estan clares les condicions a aplicar. El buit legal en el qual es troben les entitats arriba després que l'alt tribunal hagi revisat el seu criteri pel que fa a aquest impost fins a en dues ocasions.

En aquest sentit, les fonts consultades asseguren que el «lògic» serà que si al final és el banc el que ha d'assumir el gravamen es revisarà i replantejarà la política de preus. «Si has d'assumir un cost que no estaves assumint i ja comptaves amb uns diferencials ajustats, en un mercat hipotecari tan competitiu com és l'espanyol, serà l'obvi», subratllen. Depenent de la comunitat autònoma en la qual operi cada entitat, hauran de pagar entre un 0,5% i un 1,5% de l'impost. «Si cal pagar aquesta quantitat sense repercutir al client, potser aquestes operacions deixaran d'interessar als bancs i podria deixar d'atorgar-se hipoteques», asseveren.

Després de fer-se pública la sentència del Suprem, els sis bancs de l'Ibex 35 van arribar a perdre prop de 5.500 milions d'euros de capitalització borsària. Divendres, no obstant això, es van donar la volta fins a cotitzar gairebé tots en «verd» després que el president de la Sala contenciosa administrativa del Suprem hagi decidit sotmetre al Ple el «gir jurisdisprudencial». Només Santander i Sabadell van retrocedir lleugerament un 0,32% i un 0,12%, respectivament.