El Govern vol endurir la tarifa plana que paguen els autònoms a la Seguretat Social quan comencen la seva activitat per garantir que aquests no abandonen el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) un cop deixen de beneficiar-se d'aquesta quota reduïda.

El motiu, segons la Seguretat Social, és que només el 30% de les persones que es beneficien de la tarifa plana es mantenen en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) després de la seva finalització.

"La resta deixa de cotitzar, marxa a l'estranger o s'ocupa com a assalariat", segons argumenta el Ministeri de Treball en el document base per a reconfigurar el RETA que s'ha traslladat a les organitzacions d'autònoms i al qual ha tingut accés Europa Press.

En la proposta de Treball, els períodes donats per cotitzats passarien a ser considerats com mitja jornada si després de la reducció de quotes no s'està en el RETA com a mínim un període mínim, encara per determinar.

Cotitzar per totes les contingències

Treball sosté que el 85% dels autònoms menors de 45 anys cotitzen pel salari mínim, és a dir, la base mínima del sistema. Per sobre dels 45 anys, hi ha autònoms que opten voluntàriament per una base major, però la gran majoria segueix cotitzant per la base mínima, el que al final té el seu reflex en unes pitjors prestacions que les que reben els treballadors del Règim General.

La pujada del salari mínim interprofessional en un 22,3% prevista en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 implicaria que la base mínima de cotització dels autònoms augmentés també en la mateixa proporció. Però el Govern vol evitar al col·lectiu un increment d'aquesta magnitud. Ara bé, deixa clar que per obtenir millors prestacions, els autònoms han de cotitzar més.

Els autònoms cotitzen actualment per contingències comunes i incapacitat temporal, amb un tipus de cotització conjunt del 29,8%, i amb una base mínima de 932,7 euros mensuals. És voluntari cotitzar per cessament d'activitat (l'atur) i per contingències professionals (alguns sí estan obligats, però no tots).

En la proposta de Treball, els autònoms haurien de cotitzar per aquestes tres contingències de manera obligatòria i per una altra més, la de formació, i planteja per a això tres escenaris diferents a valorar per les organitzacions d'autònoms.

Podemos diu que no acceptarà pujades

Podemos ha advertit al Govern de Pedro Sánchez que no acceptarà la pujada de quotes "a cap autònom" i que l'acord per tirar endavant els Pressupostos de 2019 contemplava la baixada de les quotes a aquells que ingressessin menys de 12.000 euros l'any.

Així ho ha assegurat el seu secretari d'organització, Pablo Echenique, qui en un missatge de Twitter es feia ressò de la informació que publica aquest dimecres 'Cinco Días', sobre la proposta traslladada pel Ministeri de Treball a les organitzacions ATA i UPTA.

"És important deixar-ho clar. Això no és el que vam acordar. L'acord és no apujar la quota a cap autònom i baixar la quota als autònoms que ingressin menys de 12.000 euros a l'any. El Govern ha de rectificar", ha subratllat Echenique, en un missatge publicat en el seu compte de Twitter i recollit per Europa Press.