La disputa entre els germans Joan i Josep Font Fabregó, president i vicepresident de Bon Preu, ha arribat avui als jutjats mercantils, on s'ha celebrat el judici sobre la demanda del segon per vendre la seva part al primer a un preu que ha situat entre 497 i 530 milions d'euros.

El judici és l'últim episodi d'una llarga història de desavinences entre els dos germans, que es reparteixen al 50% la propietat del grup de supermercats, fundat el 1974 a Manlleu (Osona) i que va facturar més de mil milions d'euros el 2017.

Al jutjat mercantil número 8 de Barcelona s'ha vist avui la demanda interposada per Josep a la recerca d'una sentència que li permeti vendre la seva part a Joan al preu que considera just, després que els germans no arribessin a cap acord sobre la valoració del grup malgrat haver encarregat quatre informes.

El judici, en què no han declarat cap dels dos germans Font, que sí que hi eren presents, ha quedat vist per a sentència després de la intervenció d'un pèrit i la presentació de les conclusions de les dues parts.

L'advocat de Josep ha demanat a la jutge que declari vigent l'exercici del dret a separació que recullen els estatuts de Bon Preu i que tingui en compte les valoracions realitzades per les auditores Grant Thornton i KPMG, amb les correccions proposades pel pèrit, cosa que es materialitza en una proposta d'entre 497 i 530 milions d'euros.

La defensa del vicepresident ha assenyalat que Joan Font ha actuat amb intenció de boicotejar el procés de separació, després de considerar la separació irreversible. "La parella ja porta temps dormint separada i la sentència només n'ha de regular els efectes", ha dit a manera de símil.

De la seva banda, l'advocat de Joan Font ha considerat "no vàlides" les quatre valoracions presentades, per contenir discrepàncies que excedeixen del 25%, i ha sol·licitat que no s'admeti la demanda de Josep i que s'avanci cap a l'"escissió" del grup i la divisió en lots dels béns.

Respecte a la petició de 530 milions d'euros, el defensor de Font ha advertit que el pagament d'aquests diners obligaria al grup a anar a concurs. "Amb més de 5.000 treballadors no podem pagar 530 milions d'euros. Caldria anar al concurs. En canvi, amb lots sobreviurà", ha assegurat.

Fonts de la defensa del demandant han assegurat després que el grup compta amb uns comptes sòlids que farien possible l'operació sense témer pel concurs i, per contra, han considerat inviable funcionar amb una estructura de lots, que obligaria a compartir els serveis centrals.

El grup de supermercats català, propietari de les marques Bonpreu, Esclat i EsclatOil, va tancar el 2017 amb una facturació de 1.199 milions d'euros, un 11,4% més que el 2016 i es troba immers en un procés d'expansió. E