Quatre representants del grup d'afectats per «l'estafa» d'iDental de Girona van participar en la gran manifestació de Madrid organitzada per 100 entitats diferents: des d'organitzacions de la societat civil fins a sindicats i partits (Esquerra Unida i Podem).

Sota el lema «Si ens movem, ho canviem tot», milers de persones van recòrrer els carrers d'Atocha fins la Puerta del Sol, tot amb un ambient festiu. Els reclams bàsics de la marxa eren quatre: redistribuir riquesa, conquistar drets, recuperar el planeta i aconseguir una vida digna. Segons l'organització, almenys 40 autobusos de diferents territoris, entre ells Andalusia, Astúries, València, Catalunya, Murcia o Galícia, van dirigir-se a la capital.

«Hi vam anar per reclamar els nostres drets», va explicar a aquest diari el representant dels afectats a Girona, Jose Luis Soto. Donat la gran quantitat de denúncies arreu de l'Estat, l'Audiència Nacional va assumir el cas. Segons expliquen des de la Plataforma, el seu objectiu és arribar al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya i que el Govern faci alguna cosa.

Però no volen que la Generalitat posi tots els diners, sinó que també s'impliquin altres institucions, com els ajuntaments «que són qui atorguen els permisos d'obertura d'aquestes clíniques a la ciutat», explica una de les representants gironines. El cas, assumit per l'Audiència Nacional, està en fase d'anàlisi de tota la documentació i arxius informàtics. Des de la plataforma gironina expliquen que ells seran els últims de Catalunya en rebre els seus historials mèdics perquè l'entrega es fa segons l'ordre d'arribada. Fins que la policia no va escorcollar a l'agost la clínica al carrer Emili Grahit, els historials es trobaven sota candau.

Una emergència sanitària

La lluita no descansa. Més enllà de recuperar els diners «estafats», els afectats consideren la situació com una «emergència sanitària» que necessita protecció política. L'exclienta gironina M. Dolors Garcia, com la resta, van aprofitar a Madrid per reclamar que l'odontologia formi «part de la salut pública» perquè les privades no «jugin com ha fet iDental».