La històrica cigonya de la Hispano Suiza, marca propietat de la família Suqué Mateu (Grup Peralada), tornarà a planejar sobre el mercat de l'automòbil amb un cotxe superesportiu que presentarà al proper Saló de Ginebra, el març de 2019. De moment, només ha transcendit la silueta del nou cotxe i molts pocs detalls: es tractarà d'un cotxe 100% elèctric i fabricat a Barcelona.

En un comunicat difós ahir, Miquel Suqué Mateu, besnet del fundador i actual president d'Hispano Suiza, va comentar que «hem arribat a fer realitat un somni que vam tenir fa molts anys, tornar a veure circular un Hispano Suiza per les carreteres de tot el planeta». I va afegir que, «ja el 1900, en els orígens d'Hispano Suiza, es va construir el primer automòbil elèctric al món, un prototip que no va arribar a fabricar de manera industrial. Transcorreguts 119 anys, al març de 2019, a Hispano Suiza tindrem el nostre primer automòbil 100% elèctric, d'altes prestacions i fabricat a Barcelona, complint també el somni del meu besavi». La Hispano Suiza Fábrica de Automóbiles S.A. va ser fundada a Barcelona el 1904 per Damià Mateu amb el suport del director tècnic i enginyer suís Marc Birkigt, soci també de la companyia. Amb un criteri empresarial modern, molta il·lusió i imaginació, impulsen el que es transformarà en el líder en tecnologia automobilística i aeronàutica amb una gran innovació i inversió en R + D.

El 1920 es produeix la nacionalització de la divisió de motors aeronàutics radicada a França per part del govern francès, creant la Société Française Hispano Suiza, SA, sent absorbida per Snecma, filial del grup francès Safran el 1968. L'any 2000, Hispano Suiza va arribar a un acord de cessió de marca amb l'enginyeria Mazel per fabricar un prototip, el superesportiu biplaça de luxe HS21, que va veure la llum a Ginebra aquell mateix any. Els anys 2001 i 2002 es van presentar els models K8 i el HS21-GTS, sengles evolucions del primer.

Quatre generacions

La família Suqué Mateu recorda que durant quatre generacions «han preservat, impulsat i dinamitzat la marca familiar des de la seva fundació i de forma ininterrompuda, dedicant molts esforços i recursos a mantenir viu aquest gran llegat». Damià Mateu, besavi de l'actual president, va fundar la companyia i posteriorment el seu fill Miguel Mateu va continuar al capdavant del projecte, fabricant els automòbils d'alta gamma i prestigi.

A la seva mort, la seva filla Carmen Mateu va ser nomenada presidenta i va prosseguir la labor del seu pare a través de diverses activitats encaminades a mantenir viva l'essència de la marca. La fundació del Club Hispano Suiza el 2002 és un exemple de la intensa activitat que desenvolupa, i compleix un dels seus objectius principals, perpetuar la marca a través del temps amb múltiples esdeveniments com exposicions, conferències, publicació de llibres, revistes, articles d'investigació o celebració de ral·lis.